Ekonomiskt index för Trumps twittrande

Så påverkas börsen av presidentens Twitter

Martin Yngve/TT

Publicerad 2019-09-09

Att Donald Trump gillar att twittra är inte någon nyhet. Men hur mycket påverkar presidentens meddelanden börsmarknaden?

Det vill storbanken JP Morgan mäta med sitt nya Volfefe-index.

När USA:s president twittrar ut en nyhet eller åsikt lyssnar marknaden.

Kanske kan JP Morgans nya Volfefe-index ge oss svaret på exakt hur noga den lyssnar, rapporterar CNBC. Storbanken vill med indexet mäta rörelserna för räntorna på två och femåriga obligationslån i USA när Trump skriver ett inlägg på Twitter.

"Mycket av presidentens twittrande har fokuserats på USA:s centralbank Federal Reserve, och eftersom spänningar inom den internationella handeln främst påverkar marknaden på kort sikt ser vi nyttan av en sådan indikator", skriver författarna till den första rapport som producerats med hjälp av Volfefe-indexet.

14 000 tweets

Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.

Sedan han valdes som president 2016 har Donald Trump twittrat över 14 000 gånger, i genomsnitt mer än tio gånger per dag. Men av omkring 4 000 inlägg från presidentens hand under de timmar när marknaden i USA är öppen, är det bara 146 som orsakat rörelser på marknaden.

De dagar när Trump är som mest aktiv på sitt favoritmedium är slående ofta dagar då börsen gått nedåt, enligt Bank of America Merrill Lynch. Hans aktivitet har en tendens att störa marknaden, i synnerhet när plötsliga attacker på Kina eller den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell kommer.

Uppåt för Dow Jones

Å andra sidan har Dow Jones stigit med 42 procent sedan Trump valdes i november 2016, och 31 procent sedan han svors in drygt två månader senare.

Trump har också fått kritik för att han offentliggör uppgifter som inte är officiella och som påverkar marknaden. I torsdags twittrade Trump till exempel ut "Riktigt bra jobbsiffror!", innan statistiken från USA:s arbetsmarknadsdepartement hade släppts.

Med varför heter indexet Volfefe? Namnet är en sammanslagning av "volatility", det engelska ordet för instabilitet, och en mystisk och mycket uppmärksammad presidenttweet från maj 2017 – där Trump skrev "Trots den konstant negativa press covfefe".

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln