En miljon pensionärer får mer pengar nästa år

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-03-05

Många pensionärer kan räkna med höjda pensioner nästa år. Arkivbild

Många pensionärer kan räkna med flera hundralappar mer i månaden nästa år. Men pensionstillägget är inte nog, enligt PRO.

– Detta löser inte de långsiktiga problemen, säger vice ordförande Jan Andersson.

Efter en överenskommelse i riksdagens pensionsgrupp ska pensionerna höjas för personer som arbetat länge och som nu har en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.

Enligt regeringen berör det över mer än en miljon pensionärer.

Som mest kan det bli en höjning med 600 kronor i månaden 2021, genom ett särskilt pensionstillägg. De som kan räkna med högst påslag är pensionärer med mellan 11 000–14 000 kronor i allmän pension per månad.

Kostar miljarder

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att överenskommelsen är ett väldigt bra besked till pensionärerna. Det handlar inte bara om pensionstillägget från 2021, utan även om att pensionsgruppen ska fortsätta att arbeta för att höja pensionsnivån på sikt.

Tillägget beräknas kosta omkring 4 miljarder kronor nästa år och ska betalas via statsbudgeten. Det går inte den vanliga vägen, genom att till exempel avgifterna till systemet höjs eller andra förändringar inom systemet. Det kräver nämligen förhandlingar och utredningar som tar lång tid.

Pensionärerna kan inte vänta på det, enligt Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

– För att kunna åstadkomma en snabb förändring här och nu är en finansiering via statsbudgeten en bra metod. Men gruppen är överens om att fortsätta diskutera om man inom systemet kan åstadkomma samma sak, säger han.

Samtalen om att höja inbetalningarna fortsätter, med andra ord.

Betala mer

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar höjningen. Men han vill att pensionsarbetsgruppen snarast fattar beslut om att staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen.

– Det är viktigt att den långsiktiga finansieringen av pensionssystemet inte ersätts med särskilda tillägg av den här typen, säger Thorwaldsson.

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna S och MP och samarbetspartierna C och L säger en av punkterna att pensionerna ska höjas 2021. Det sägs också att höjningen ska förankras i pensionsgruppen, där även Moderaterna och Kristdemokraterna sitter.

Moderaterna är med på den höjning som nu ska sker, även om partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hellre hade sett sänkt skatt på pensioner. Det kunde ha omfattat fler grupper.

– Men vi ser att det här är ett steg i rätt riktning och därför säger vi ja, säger Svantesson.

"Inte tillräckligt"

Det särskilda tillägget läggs fram för att det har kommit att bli liten skillnad mellan de som arbetat länge med låg lön och de som inte arbetat alls och har så kallad garantipension.

När garantipensionen höjdes vid årsskiftet minskade skillnaden mellan de två grupperna. Tanken med det nya pensionssystemet var att det skulle löna sig mer att ha arbetat.

Centerns Anders W Jonsson anser att höjningen av garantipensionerna var nödvändig, men tillägger:

– Det måste vara så att det ska ha lönat sig att ha jobbat.

Jan Andersson vid Pensionärernas riksorganisation (PRO) anser att pensionstillägget från 2021 inte är tillräckligt för att lösa problemen med låga pensionsnivåer.

– Det är en kortsiktigt bra lösning för det gynnar dem med låg pension som förvärvsarbetat. De har haft obetydligt mer än om de inte hade förvärvarbetat, men detta löser inte de långsiktiga problemen, säger han till TT.

Pensionsmyndigheten varnar för att det kan bli svårt rent tekniskt att klara utbetalningarna av det nya tillägget redan nästa år. "Vi får nu sätta oss ned med politikerna och diskutera omprioriteringar i verksamheten", säger myndighetens generaldirektör Daniel Barr i en skriftlig kommentar.