Supersurf med 5G – men knappast nödvändigt

Olle Lindström/TT

Uppdaterad 2021-02-14 | Publicerad 2020-02-23

Nästa år väntas den nya generationens mobilnät bli verklighet även i Sverige. Men är det något att springa benen av sig för? Nej, knappast, inte för den vanliga användaren.

Koreanska Samsung är en av många mobiltelefontillverkare som börjat sälja 5G-telefoner. Arkivbild.

I höst, rejält försenat till följd av säkerhetsdebatten i spåren av ifrågasättandet av kinesiska telejätten Huawei, ska Post- och telestyrelsen (PTS) auktionera ut de nya 5G-näten och de tillhörande frekvenserna. Tidigast 2021, och därmed mycket senare än i många andra länder, kommer Sverige ha tekniken som telebranschen pratat om i flera år. Men den som hoppas på några tekniska under lär bli besviken.

– Som vanlig användare tror jag inte man kommer att märka någonting, säger Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH.

Högt i tak

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

Men vare sig vi vill eller inte kommer 5G, och medföljande nya telefoner som klarar den nyaste tekniken, att så småningom slå igenom och bli var mans egendom, ungefär som när 3G gick över till 4G. Men man behöver knappast skynda för att köpa nyaste 5G-telefonen när operatörerna och mobilhandlarna lär vilja sälja på oss det senaste heta. Potentiellt blir surfandet i telefonen 100 gånger snabbare jämfört med dagens teknik, fast det är få vanliga användare, om ens någon, som har nytta av det.

Inget för glesbygd

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, säger Jens Zander.

Övergången från 3G till 4G var ett större teknikskifte för den vanlige användaren än vad det nu kommande teknikskiftet kommer att innebära, enligt Zander.

– 5G bygger mycket på 4G-tekniken, säger han.

För teleoperatörerna kommer den nya generationen mobilnät bli effektivare att bygga och underhålla och därmed billigare på sikt, enligt Jens Zander. Men abonnemangskostnaden lär nog inte bli mindre kostsam, däremot kommer telekunderna förmodligen få mer data per krona. Den utvecklingen har vi redan sett i takt med att vi använder mer data i näten, fast månadskostnaden knappast har gått ner.

Följ ämnen i artikeln