Olof köpte en stickling för 17 555 kronor

”Jag såg en möjlighet att göra en investering”

Publicerad 2021-08-14

Olof Guldbrandsson har köpt Sveriges dyraste stickling.

Odlingstrenden har nått svindlande höjder.

I Sverige säljs sticklingar som kostar tusentals kronor.

– I mitt tycke är de enormt överprissatta, säger Olof Guldbrandsson som köpte den hittills dyraste sticklingen på Tradera – för 17 555 kronor.

Det är populärt med ovanliga växter bland hobbyodlare. Priserna på åtråvärda sticklingar har skjutit i höjden senaste året. Köp- och säljsajten Tradera hade flera noteringar på över tio tusen kronor förra året – för en enda stickling.

Dyrast blev en Monstera-stickling, närmare bestämt en Monstera Adansonii Variegata, som såldes för 17 555 kronor.

Köparen var Olof Guldbrandsson, 26, i Karlstad.

– Jag såg en möjlighet att göra en investering i en lite dyrare växt, så att jag sen kunde sälja den vidare i form av nya sticklingar, säger han.

”Vi människor vill gärna samla på saker”

Hajpen med Monstera uppstod när inredningsmagasin och influencers gjorde den trendig som inredningsdetalj. Ur detta utvecklades trenden mot att skaffa allt sällsyntare varianter som såg mer annorlunda ut, menar han.

– Vi människor vill gärna samla på saker, särskilt om det är rariteter. Då vill vi ha något som ingen annan har.

Är de så pass sällsynta att de här priserna är motiverade?

– I mitt tycke är de enormt överprissatta.

Olof Guldbrandsson jämför med aktier:

– Aktier kan stiga enormt i värde utan att något fundamentalt har hänt i bolaget.

120 000 kronor i USA

Han räknar med att hans dyra stickling kommer sjunka i värde när nya, sällsyntare varianter blir mer efterfrågade.

– Jag ser redan nu auktioner i USA där det finns vissa sällsynta som går för 120 000 kronor för en stickling. De letar sig sakta men säkert hit, så då kanske det är tre som har den i Europa om några månader. De tre kan ta ut 80 000 kronor för en stickling, sen är det sju personer som har den och de kan ta ut 60 000 kronor per stickling.

Så fortsätter priserna att sjunka desto vanligare varianterna blir, menar han.

Kan vem som helst börja?

– Du behöver ju inte köpa de dyraste grejerna. Börja med nånting som inte är helt överprissatt, men som ändå har lite värde, så man vet att den är värd att vattna. Sen kan man utgå från det, säger Olof Guldbrandsson.

Vad är nästa mål för dig?

– Jag har tagit sticklingar på växten som jag köpte. Jag har sticklingar som gror och som är väldigt fina. Vi får se. När blir lite varmare ute kommer de nog dyka upp på någon försäljningssida. Jag är lite sugen på att kolla vidare, var trenderna kan hamna. Den här som var så dyr i USA – det är bara att hålla ögonen öppna när den kommer till Europa.

Omdömet: Extremt lättskötta

Vad behöver en dyr Monstera för att må bra?

– En jordblandning som inte är för tät. Det ska vara lite luftigt. Man ska inte bara köpa en säck jord och hälla ner i en kruka. De har ju rötter som inte vill bli kvävda. Man ska gärna blanda ut jorden. Sen ska man inte ställa den för kallt och inte för varmt. Inte för mycket vatten, inte för lite vatten. Ordet lagom passar egentligen ganska bra.

– De är extremt lättskötta, generellt.

Är det svårt att vara blomvakt åt dig?

– Jag är typ aldrig borta, så jag har inte kommit till den punkten än. Vi får se. Det blir nog nervöst den dagen, säger Olof Guldbrandsson.

Följ ämnen i artikeln