Ökat tryck på nätet när många jobbar hemma

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-03-19

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, säger att man ser att allt fler arbetar hemifrån när man följer data- och rösttrafiken i nätet. Arkivbild.

När fler jobbar hemifrån och pluggar på distans ökar trycket på internet. Telia ser ett förändrat beteendemönster hos sina kunder, bland annat ringer många varandra när stora nyheter släpps.

– Vi ser ett visst förändrat beteendemönster hos våra kunder som avspeglar att fler och fler jobbar hemifrån. Det kan vi följa kontinuerligt. Vi ser också en viss ökning i rösttrafiken, att folk ringer varandra vid vissa tidpunkter på dagen när det kommer ut en nyhet, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia och ansvarig för Telias nät i Sverige.

Många ringer

Han säger att det handlar om ungefär tio procents uppgång i rösttrafiken när stora nyheter släpps.

Telia ser också att data- och rösttrafiken i bostadsområdena ökar under dagtid då den vanligtvis är mycket låg.

– Det förändrade beteendemönster som vi ser är inom ramarna för vad nätet kan hantera, eftersom det är dimensionerat för de peakar som vi har kvällstid när folk sitter hemma och tittar på tv, Youtube, Netflix eller någon annan tv-leverantör eller spelar spel, säger Staffan Åkesson.

Telia har mobiliserat sin krisledning och följer fortlöpande datatrafiken och trafikmönstren med anledning av det nya coronaviruset och dess konsekvenser.

– Vi följer det här varje dag. Det är ju en dynamisk utveckling. Vår analys är att det inte kommer att driva mer trafik än vad vi har på kvällstid om stora delar av näringslivet arbetar hemifrån och gymnasieelever och högskolestuderande pluggar på distans. Vi ser ingen anledning till oro över att nätet inte skulle kunna hantera den här situationen.

Ingen överbelastning

Staffan Åkesson bedömer inte heller att en kommande hemkommendering av grundskoleelever skulle innebära någon risk för överbelastning av nätet.

– Det skulle synas marginellt i vårt nät. Vi har ju väldigt bra både fasta och mobila nät i Sverige, och en väl utbyggd fiberinfrastruktur. Näten är dimensionerade långt över den trafik vi har under våra pekar på kvällarna.

Post- och telestyrelsen bevakar den elektroniska kommunikationen och posten i Sverige.

– I nuläget så ser vi inte att det är så stor påverkan på den elektroniska kommunikationen, men på sikt kan det bli utmaningar främst när det gäller utbyggnad av nät eftersom operatörerna prioriterar driften, säger Petter Öhrn, pressansvarig på Post - och telestyrelsen.