Pengar att spara på rätt bredband

Fanny Hällegårdh/TT

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-02-06

Fiber för bredband installeras. Arkivbild.

Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året.

Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Det skiljer över 400 kronor mellan den billigaste och dyraste operatören för ett månadsabonnemang med hastigheten 100/10 Mbit/s, visar Post- och telestyrelsens (PTS) genomgång.

– Det som framför allt gör att det blir väldigt dyrt i vissa abonnemang är att det kan förekomma en nätavgift som operatörerna måste betala till nätägaren. Vissa lokala nät har en sådan avgift, och det blir en extra kostnad som kunderna får betala, förklarar Andreas Wigren, marknadsanalytiker på PTS.

Det vanligaste abonnemanget, medianen bland de 250 tjänsteportaler som PTS undersökt, kostade i fjol 270 kronor i månaden, fyra kronor mindre än 2018.

Leverantören Bredband2 hade det billigaste abonnemanget på 121 kronor i månaden. Dyrast månadskostnad hade ett abonnemang hos Telenor som gick lös på 544 kronor.

I studien ingår inte så kallade gruppanslutningar, exempelvis där de boende i en bostadsrättsförening går samman och tecknar avtal, som ofta är betydligt billigare.

Därför är de billigast – och dyrast

Räknat på mediankostnaden per månad hamnar Bredband2, A3, Bahnhof, Ownit och Riksnet bland de billigaste operatörerna. Det är ingen slump, menar Andreas Wigren.

– De mindre leverantörerna har ofta inga egna nät utan säljer i andras nät och brukar ligga ganska lågt i pris, det ligger lite i deras strategi, förklarar han.

Com Hem, Telenor, Net at Once, Boxer och Viasat sticker ut bland de dyraste.

Bland större operatörer är det vanligt att man erbjuder rabatter om kunden har både mobilabonnemang och fast bredband hos samma operatör, der erbjuder oftast inte de mindre operatörerna.

– I princip är det samma abonnemang man säljer, det som kan skilja sig är att man kanske erbjuder bättre kundservice eller har service i flera kanaler.

Det bör du tänka på

När man ska välja telefonabonnemang kan det vara bra att vara medveten om hur mycket data man faktiskt använder, tipsar Andreas Wigren.

– Många använder hyfsat lite data på sina mobiler. Det som kräver mycket data är om man strömmar mycket videor eller musik, men det kräver mindre data att surfa på hemsidor.

Samma princip gäller med det fasta bredbandet, förklarar han.

– Men 100 Mbit/s räcker väldigt långt, så länge man har en ny dator eller telefon. Har du en äldre kan däremot hastigheten bli mycket lägre, så det kan vara bra att se till att man har nytta av den hastighet man betalar för.

Många hushåll som bor i en lägenhet har möjlighet att teckna ett kollektivt avtal med en leverantör genom bostadsföreningen.

– Det blir ofta mycket billigare om man har en sån lösning, men då är nackdelen att man har en längre bindningstid, säger Andreas Wigren.