Äldre kan få sänkt skatt

Nya förslaget ett glädjebesked för en miljon pensionärer

avChristina Nordh, Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästa år sänks skatten för pensionärer – igen.

Förslaget kan innebära en skattesänkning på åtskilliga tusenlappar om året.

– Ungefär en miljon pensionärer kan få en skattesänkning från första januari nästa år, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: TT
Finansminister Magdalena Andersson.

Skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer har redan sänkts i flera etapper. För pensionärerna med lägst inkomster är skatteskillnaderna sedan tidigare helt utjämnade.

Vill inte ha straffskatt

Den nu föreslagna sänkningen gäller den stora gruppen pensionärer med årsinkomster på 250 000–1 400 000 kronor.

– För oss socialdemokrater är det här en viktig fråga. Det handlar ju om att de äldre har byggt upp det här landet som vi är så stolta över och då tycker vi inte att de ska straffbeskattas. Vi tycker att de ska hedras i stället, säger Magdalena Andersson.

Sänkningen sker genom ett ytterligare förhöjt grundavdrag för personer över 65 år och föreslås träda i kraft den 1 januari 2020. Reformen beräknas kosta 4,3 miljarder kronor. Och finansieringen är klar, enligt finansministern.

– I takt med att ekonomin växer uppstår ett visst reformutrymme och det är det vi vill bland annat lägga på det här i nästa budget, säger hon.

Förslaget har tagits fram i samarbete mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

Gapet blir kvar

Enligt den promemoria som skickades ut på remiss i går kommer skatten att sänkas med ungefär 2 500 kronor om året för en person med en inkomst på 21 000 kronor i månaden.

Fortfarande kvarstår en viss skatteskillnad mellan löntagare och pensionärer. Gapet är ännu inte helt stängt.

– Det skulle ha blivit stängt. Men problemet är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna drev igenom ett sjätte jobbskatteavdrag som vidgar klyftan och ökar orättvisan. Klyftan som man skapade med det sjätte jobbskatteavdraget sluts inte med det här. Det vill vi sedan kunna gå vidare med, säger Magdalena Andersson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI