Mäklarna: Priserna på bostadsrätter har rasat med tio procent

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2017-12-03

Prisfallet på bostadsrätter i storstadsområdena kan vara ännu större än vad statistiken visar.
I Stockholm har priserna rasat med omkring tio procent, enligt flera mäklare som SVT pratat med.
– Stockholm har drabbats hårdast. Vi ser ett prisfall på 10-15 procent, säger Fredrik Helmstrand, vd på Skandiamäklarna.

Det har varit en dyster höst för bostadsrättsinnehavare i de större städerna i Sverige.

Den senaste statistiken vittnar om prisfall på 4–5 procent. Men SVT Nyheter har varit i kontakt med flera mäklare som uppger att tappet varit dubbelt så stort på flera håll.

– Stockholm har drabbats hårdast. Vi ser ett prisfall på 10-15 procent. I Göteborg och i Malmö rör det sig om en sänkning i storleksordningen 5-10 procent, säger Fredrik Helmstrand, vd på Skandiamäklarna.

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarbyrån Erik Olsson, delar den bilden.

– Vår bedömning är att pristappet ligger på 10 procent i Stockholm och är mindre i resten av landet, säger han till SVT.

Går ner i pris

Under de senaste månaderna har rapporterna om en tvärnit på bostadsmarknaden i framförallt Stockholm kommit tätt.

Fler och fler säljare tvingas sänka priserna för att få sina bostäder sålda, och utbudet är större än på länge.

– Det faktum att utbudet har ökat ganska kraftigt har gjort att prisökningarna har stannat av och det nya amorteringskravet har säkert bidragit till att kyla av marknaden, har Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet tidigare sagt.

Hårdare amorteringskrav

Tidigare i veckan kom beskedet att regeringen går på Finansinspektionens linje och inför ett skärpt amorteringskrav.

De nya reglerna innebär att nya bolånetagare vars skuld överstiger 4,5 gånger årsinkomsten måste betala av ytterligare en procent av lånet per år. Sedan tidigare måste alla som har lån motsvarande mer än hälften av bostadens värde amortera en eller två procent av skulden per år.

Syftet med de hårdare reglerna är att minska tillväxten av hushållens skulder. Finansinspektionen räknar med att de hårdare reglerna kommer att bidra till nerkylningen av bostadsmarknaden.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, sa finansmarknadsminister Per Bolund när kravet presenterades.

Oppositionen och en rad expertinstanser är dock kritiska. De menar att kraven kommer att göra det ännu svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

De nya reglerna börjar gälla från den 1 mars 2018.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu