Riksbanken sänker till ny chockränta

Publicerad 2015-03-18

I februari sänkte Riksbanken styrräntan till minusnivå.

Nu chocksänker de igen.

Den nya räntan: minus 0,25 procent.

Samtidigt anklagas nu Riksbanken för att ha läckt beslutet i förväg till Swedbank.

Tor Borg, chefsekonom, SBAB.

Redan tidigare var räntan rekordlåg. Reporäntan har varken varit noll eller minus någonsin tidigare.

Nu sänker Riksbanken räntan ytterligare med 0,15 procentenheter till - 0,25 procent. Ett svårslaget omvänt historiskt rekord.

– Jag hade inte väntat mig det. För min del signalerar det någon sorts panik. Senaste inflationsutfallet var lite högre än man hade räknat med. Jag kan ställa mig lite frågande till det, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

Har fått kritik

Riksbanken har tidigare fått kritik för att de inte har reagerat tillräckligt kraftigt på inflationen.

Försöker de ta igen förlorad mark?

– Ja lite så. Man ska inte kalla det överreaktion, men lite en känsla av att nu ska vi verkligen se till att påverka förväntningarna.

Vad innebär detta för spar- och bolåneräntor?

– Det återstår att se hur marknadsräntor reagerar på det här. Min bästa gissning är att det kommer att få små effekter.

Danmark har infört negativa sparräntor. Vid förra sänkningen försäkrade samtliga banker att de inte skulle införa negativa sparräntor.

Hur blir det i och med nya sänkningen?

– För privatpersoner tror jag inte att man kommer att införa negativa sparräntor. Det tror jag aldrig att man kommer att få se. Då tar man ut en avgift istället, som man gör på lönekontot, säger Tor Borg.

”Vem är läckan?”

Riksbankens besked kallas oväntat och en akutsänkning av experterna Aftonbladet pratat med. Men Anders Nordberg, ekonom på Länsförsäkringar tror att beslutet kan ha läckt ut innan. Redan den 13 mars publicerade Swedbank ett marknadsbrev där de skrev att Riksbanken troligen skulle sänka styrräntan i samband med onsdagens direktionsmöte, enligt Dagens Industri. Banken ska också ha spått att stödköpen av statspapper skulle öka.

Anders Nordberg skriver nu på Twitter att han misstänker en läcka:

”Swedbank förutspådde Riksbankens reporäntesänkning och ytterligare QE. Det var inte analys utan ett insiderjobb. Vem är läckan?”.

Till tidningen påpekar han dock att han skriver som privatperson.

– Jag vill inte uttala mig i egenskap av LF-ekonom, säger han till Di.

"Någon läcka är det inte tal om"

Riksbanken slår ifrån sig anklagelsen. Pressekreterare Fredrik Wange, säger att bankerna hela tiden försöker förutspå Riksbankens agerande.

– Ibland råkar det sammanfalla med de beslut vi tar. Men det finns inget som indikerar på att någon bank skulle fått information i förväg, säger han.

Claes Warrén, presskontakt på Swedbank säger:

– Vi har gjort en analys och den träffade rätt. Någon läcka är det inte tal om, säger han.

Aftonbladet har sökt Anders Nordberg för en kommentar.

Inte hänt sedan 2008

Riksbanken har sex ordinarie möten om styrräntan varje år. Det är då de normalt beslutar om räntan den närmsta tiden. Det senaste ägde rum den 12 februari.

Nu har Riksbankens sex ledamöter på ett vanligt direktionsmöte beslutat att sänka sin styrränta.

– De kan fatta ett penningpolitiskt beslut när de behöver. Senaste gången de fattade ett beslut utanför de schemalagda penningpolitiska mötena var hösten 2008, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

Kan sänkas ännu mer

En ännu mer expansiv penningpolitik behövs för att klara inflationsmålet, skriver Riksbanken i ett pressmedelande.

De ser tecken på att inflationen är på väg upp, men trenden riskerar att brytas då kronan har stärkts den senaste tiden. Riksbankens direktion har därför beslutat att sänka reporäntan till rekordlåga 0,25 procent för att hjälpa upp inflationen. Riksbanken ska även köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor.

Reporäntan väntas ligga kvar på minus 0,25 procent åtminstone till andra halvåret 2016. Den väntas därefter stiga gradvis, men i en långsammare takt än i prognosen i februari.

Riksbanken flaggar dessutom för att ytterligare räntesänkningar kan göras, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena, för att säkerställa att inflationen stiger. De är också fortsatt redo att ta till andra åtgärder för att nå målet.

Hur räddar du dina pengar? Läs mer här.

Bolån |
Aftonbladet