Så ska de bekämpa överhyrorna

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2017-07-28

Tre jurister har startat en tjänst för att hjälpa andrahandshyresgäster som betalar överhyror att kräva tillbaka pengar.

Dubbelt så mycket som en skälig hyra.

Så mycket kan du tvingas betala om du hyr en bostadsrätt i andrahand i Stockholm.

Nu ska tre jurister bekämpa överhyrorna.

– Vi vill hitta en positiv spiral och pressa hyresvärdarna till att ta ut skäliga hyror, för just nu är det katastrofalt, säger Ylli Dautaj, en av grundarna till OrimligHyra.

Att hyra en bostad i andrahand kan bli en dyr historia, oavsett om det är en hyres- eller bostadsrätt.

De tre juristerna Ylli Dautaj, Alban Dautaj och Daniel Parolin har tröttnat på att studenter och ungdomar tvingas betala överhyror för att ha någonstans att bo.

Nu har de lanserat tjänsten OrimligHyra, för att hjälpa folk som vill kräva tillbaka överhyror.

– Det är väldigt orimliga hyror i våra storstäder. Så om någon tror att de har blivit utsatt för en orimlig hyra har de oftast det, säger Ylli Dautaj, en av grundarna.

”Rädd för att bli uppsagd”

Om du misstänker att du betalar för mycket i hyra för din andrahandslägenhet ser juristerna till att kontakta hyresvärden eller jämföra priserna för bostadsrätter i samma område.

– Det stora problemet är inte att få fram vad hyran egentligen ska ligga på, utan det är att få igenom ärendet sedan, säger Ylli Dautaj.

Han säger att de sköter all kontakt med hyresnämnden, som hanterar sådana här ärenden, och driver den rättsliga processen mot en provision om de skulle vinna. Du kan också själv vända dig till hyresnämnden för att få hjälp.

Men nämnden har inte haft särskilt många fall där andrahandshyresgäster kräver tillbaka pengar för överhyror.

– Det beror nog på att man är rädd för att bli uppsagd, säger Carl Rydeman, hyresråd i hyresnämnden i Sundsvall.

Saknar besittningsskydd

Hyr du en bostadsrätt i andrahand har du nämligen inget besittningsskydd, enligt privatuthyrningslagen. Det innebär i praktiken att ditt kontrakt kan sägas upp utan förvarning.

Du kan inte heller kräva att få tillbaka pengar som du redan har betalat, utan bara försöka få hyran sänkt framöver.

Förutom kostnaden för lägenheten kan en bostadsrättsägare också lägga på några procent av bostadens marknadsvärde på hyran.

– Då kan den landa på det dubbla jämfört med en skälig hyra. Hela tanken med den här lagen var att man skulle kunna ta ut en högre hyra i Stockholm och på så sätt få ut fler lägenheter. Det har man i viss mån lyckats med, men det blir till priset av att de som inte har något besittningsskydd betalar mycket mer än alla andra, säger Carl Rydeman.

För hyresrätter som hyrs ut i andrahand gäller hyreslagen. Här gäller inte heller något besittningsskydd om du har bott där i mindre än två år.

Finns pengar att hämta

Men du kan kräva tillbaka pengar om du har betalat en överhyra senast tre månader efter att du har flyttat ut från bostaden. Du kan få tillbaka pengar för upp till ett år tillbaka i tiden.

– Visst kan det finnas lite pengar att hämta, särskilt i Stockholm. Sådana här ärenden är vanligast i storstäderna, där det finns en beredskap för höjda hyror, säger Carl Rydeman.

Han säger att det också har förekommit en del sådana här fall i Åre, dit många åker för att jobba på vintern.

– Det är lite Stockholmsförhållanden där när folk ska jobba på vintern. Då klänger de på varandra för att få en bostad. Då finns det de som har hyrt alldeles för dyrt i andrahand och sedan krävt tillbaka mellanskillnaden.

Att bristen på besittningsskydd gör att många drar sig för att anmäla överhyror är Ylli Dautaj medveten om.

Han säger att de kommer att ha en nära kontakt med hyresgästföreningar för att jobba för att andrahandshyresgäster ska få behålla sina boenden.

– Självklart kommer det att finnas en del individer som fortfarande inte kommer våga kräva tillbaka det som de faktiskt har rätt till, på grund av att de är rädd för att bli av med sitt boende. Men vi vill hitta en positiv spiral och pressa hyresvärdarna till att ta ut skäliga hyror, för just nu är det katastrofalt.

Så kan du själv kräva tillbaka pengar för överhyra

Hyresrätt:

  • Hyr du en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Betalar du en överhyra kan du få tillbaka pengar retroaktivt, upp till ett år tillbaka i tiden, och få hyran sänkt framåt. Du kan kräva att få pengar tillbaka senast tre månader efter att du har lämnat bostaden.
  • Du har inte besittningsskydd under de första två åren som du bor där. Det innebär att du inte får bo kvar om förstahandshyresgästen ska flytta tillbaka till bostaden.
  • För de flesta hyreslägenheter har hyran förhandlats med Hyresgästföreningen. Det här kan du som andrahandshyresgäst åberopa om det visar sig att du betalar mer. Men har inte hyran förhandlats kan förstahandshyresgästen ha rätt att ta ut en högre hyra.
  • Hyr du en möblerad lägenhet har förstahandshyresgästen ofta tillåtelse att lägga på ungefär 10–15 procent på hyran, beroende på hur mycket möbler det rör sig om.
  • För att kräva tillbaka pengar för en oskälig hyra vänder du dig till hyresnämnden.

Bostadsrätt:

  • Hyr du en bostadsrätt i andrahand gäller privatuthyrningslagen. Då saknar du helt besittningsskydd.
  • Du kan inte begära tillbaka pengar retroaktivt, men du kan få hyran sänkt framåt om du betalar en överhyra.
  • En bostadsrättsägare kan ta ut en hyra som baseras på både bostadens kostnader plus en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Det kan innebära två-tre procent av bostadens marknadsvärde.
  • För att kräva tillbaka pengar för en oskälig hyra vänder du dig till hyresnämnden.

Källa: Hyresnämnden