Efter stoppet på Forsmark – elpriset kan tredubblas

Uppdaterad 2024-01-04 | Publicerad 2024-01-03

Temperaturen sjunker och elpriset stiger.

Och stoppet på Forsmark gör det inte bättre.

–  Priset kan stiga med nästan en krona per kilowattimme, säger Christian Holtz, elanalytiker vid Merlin & Metis.

Reaktorn har gått på halvfart sedan förra veckan, efter problem med en generator. Beskedet har fram tills nu varit att en av reaktorerna skulle gå upp i full effekt natten mot torsdag.

Men så blir det inte. Problemen har visat sig vara större än man tidigare trott. Nu förlängs stoppet av reaktorn preliminärt till den 24 januari, enligt ett meddelande från elbörsen Nord Pool.

Detta bidrar nu till att elpriset påverkas ytterligare, i ett redan pressat läge med kylan som har ett grepp om hela landet.

– Hur mycket det kommer öka är svårt att säga innan vi vet hur ansträngt det blir. Men i snitt kan över priset för januari stiga till över en krona per kilowattimme. Enskilda timmar kommer det absolut bli dyrare än så, säger elanalytiker Christian Holtz.

Detta går att jämföra med dagens elpris på 66 öre per kWh. Med andra ord kan timpriset tredubblas om det stiger till över 1,5 kronor per kWh.

Vad notan för januarimåndan blir är svårt att förutspå, menar Christian Holtz.

– Blir det kallt, torrt och lite vind blir det så småningom problem med energitillgången. Men detta kommer inte bli så långvarigt, säger han.

”Inte jämförbart med förra året”

De många minusgraderna i norra Sverige har stor inverkan på elpriset. Vädret i våra grannländer och i övriga Europa påverkar också.

– Kylan påverkar alltid, framförallt att det blivit många minusgrader över hela norra Sverige. Men det hade varit ännu värre om det blev kallt på kontinenten, säger Christian Holtz.

Välfyllda gaslager och en välfungerande fransk kärnkraftverk gör att priserna trots allt inte drar iväg så extremt.

– Det är fortfarande inte jämförbart med förra året. 

Följ ämnen i artikeln