Huset brann ner – paret drabbades av skattesmäll

Richard, 57: Vi tvingas betala 132 000 kronor

Uppdaterad 2019-10-14 | Publicerad 2019-10-13

Familjens villa brann ner till grunden.

Då fyrdubblades skatten.

– Det kan inte vara tänkt att systemet ska funka så här, säger Richard Danielsson, 57.

Natten till den 17 juli 2017 brann villan i Drottningholm utanför Stockholm.

– Vi var på semester så ingen var hemma när det skedde. Ingen skadades, men vi förlorade allt över en natt. Vi hade bara kvar det lilla vi hade i resväskorna, säger Richard Danielsson.

Villan bestod från början av två småhus från 1950-talet som senare byggts ihop. Formellt stod därmed den på två tomter.

FÖRLORADE ALLT. Den gamla villan brann ner för två år sedan. Nu drabbas Richard Danielsson, 57, och Mian Stenbeck-Daniesson, 67, av en skattesmäll eftersom de bägge tomterna stod obebyggda ett år.

Byggnaden höll på att renoveras när branden bröt ut. Försäkringsärendet kom att dra ut på tiden eftersom byggnadsentreprenörens och familjens försäkringsbolag inte kunde enas om vem som skulle ersätta skadan.

Det dröjde därför drygt ett år innan återuppbyggnaden kunde påbörjas. Under tiden gjordes en ny fastighetstaxering.

– Jag gjorde som man ska och rapporterade att huset var borta och tomterna var obebyggda. I min enfald trodde jag att vi skulle slippa skatta för småhusen som då inte längre fanns.

Förlorade allt vi hade i branden

Men det blev precis tvärtom. Som en konsekvens av den nuvarande skattelagstiftningen kommer nämligen obebyggda tomter att beskattas betydligt hårdare än småhusfastigheter i områden med höga markpriser.

För småhus är skatten 0,75 procent av taxeringsvärdet. Men avgiften har ett tak på drygt 8 000 kronor. Men för den 1-procentiga skatten på obebyggda tomter finns ingen övre gräns.

– Först förlorade vi vårt hem och allt vi hade i branden. Sedan fördröjdes bygget eftersom försäkringsbolaget inte kunde enas. Och just när vi blev klara med bygget kom beskedet att skatten höjs, säger Richard Danielsson.

– Vi gick från att betala 16 000 kronor till 64 000 kronor. Och eftersom det hela dragit ut på tiden och vi kommer att tvingas betala för två år så handlar det om 132 000 kronor.

Skatteverket: ”Udda situation”

Olof Wallin på Skatteverket, rättslig expert på kapitalbeskattning, bekräftar att skattereglerna kan få den här effekten.

– Det här baseras helt och hållet på fastighetstaxeringen. Bygger man ett nytt hus inom ett år så aktualiseras aldrig detta, säger han.

– Det beror på markvärdet som i Stockholmsområdet och på många andra platser är väldigt högt. Då kan det få den här effekten. I glesbygd får reglerna inte riktigt de här konsekvenserna.

– Det här är en lite udda situation som jag inte tro att man riktigt tänkte på.

Stefan Johansson är samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund ifrågasätter om det här var lagstiftarens avsikt.

– När den gamla fastighetsskatten gällde, före 2008, fanns det ventiler för att hantera den här typen av fall, de måste återinföras igen. Att de försvann är ett stort misstag.

– Här måste Skatteverket agera skyndsamt och se till att den enskilde inte drabbas på detta helt absurda sätt. Ytterst är det en fråga för våra politiker som är de som styr Skatteverket och andra myndigheter.

Aftonbladet har sökt bostadsminister Per Bolund (MP) för en kommentar.

Så funkar skattereglerna

Småhus beskattas med 0,75 procent av taxeringsvärdet. Det tak som finns för fastighetsavgiften är kopplat till prisbasbeloppet och räknas upp varje år. För 2019 är taket 8 049 kronor.

Obebyggda tomter beskattas med 1 procent av taxeringsvärdet. Om tomten är värd mer än 804 900 kronor kommer därmed skatten att bli högre utan hus än med hus.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu