Krismöte i dag: Måste hitta Nextjets ersättare

avJosefin Westin, TT

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Arkivbild.

Nextjet meddelade att man ansökt om konkurs.
Nu avlöser krismötena varandra.
De landsdelar som drabbats av inställda flyg måste nämligen få en snabb lösning.

Nextjet har dragits med flera år av förluster - och egentligen redan från start 2013 och fram till 2016. Det finns än så länge ingen årsredovisning offentligt för 2017.

Det förlustdrabbade flygbolaget Nextjet ansökte därför om konkurs i går och det har slagit hårt på flera håll i landet – inte minst mot de drabbade kunderna.

Försöker hitta ersättningsflyg

Trafikverket arbetar under dagen vidare med att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättningsflyg på de drabbade rutterna.

– Vi tittar på det, men är inte framme vid någonting än. Vi fortsätter under förmiddagen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Nextjet har främst flugit till mindre orter i Norrland, men har också haft destinationer i Finland, Norge och Åland. När bolaget meddelade att det gick i konkurs ställdes alla flygningar in med omedelbar verkan.

”Är förödande för oss”

Konkursbeskedet kom överraskande vid lunchtid på onsdagen, även om bolaget en längre tid dragits med ekonomiska bekymmer. Nextjet fokuserade mest på rutter till mindre orter i Norrland, där det har saknats alternativ till bolaget. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) beskriver flygplatsen som navet i regionen.

– Det här är förödande för oss, sade hon efter beskedet i går.

Bolaget kommenterar konkursen i ett pressmeddelande och kallade beslutet för "djupt beklagligt":

"Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats", skrev bolaget. Samtidigt har intäkterna krympt från 640 miljoner kronor 2013 till 507 miljoner kronor 2016.

Fakta: Flygbolaget Nextjet

  • Nextjet grundades 2002 och började sin verksamhet två år senare.

  • Bolaget har framförallt varit fokuserat på mindre orter i Norrland och haft ett 20-tal destinationer inom sitt linjenät.

  • Förutom främst Norrland har det handlat om destinationer i Finland, Norge och Åland.

  • Bolaget har haft 16 flygplan och cirka 300 anställda.

  • Beskedet att bolaget går i konkurs gör att Nextjets flygningar ställs in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nextjet

Konkurs