Superprutaren Erik: Så fick jag ner min ränta

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2017-03-14

Erik lyckades pruta ner sin ränta rejält men har satt upp nya mål – att komma under en procent.

Att pruta ner sin bolåneränta anses av många vara omöjligt. Men Erik har lyckats.
Efter ett halvårs kamp fick han ner bolåneräntan till 1,05 procent:
– Det värsta var att svågern hade bättre bolåneränta än jag hade.

Ungefär hälften av alla bolåntagare prutar ner sin ränta. Snitträntan ligger på 1,59 procent för ett bolån med tre månaders bindningstid.

Snittprutaren däremot har bara 1,30 procent i ränta.

– Man ska inte tro att snitträntan är botten utan att den är starten. Det är där man ska börja pruta, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Började sälja av sina fonder

Erik i Göteborg hade i höstas 1,32 procents ränta för sitt villalån på fem miljoner kronor. Han började agera efter att han jämfört sig med sin svåger:

– Svågern hade mindre lån och mindre ränta vilket är otroligt irriterande. Han hade 0.99 hos Handelsbanken. Jag vill inte betala mer än jag måste, helst ingenting alls. Så vi började shoppa runt, säger Erik.

Han vände sig till fem olika banker och på sidan av försökte han förhandla med sin dåvarande bank, Nordea.

– I den vevan hade vi ett annat kontor, deras telefonbank i Uppsala. I dialogen med dom började jag härja och flytta pengar och slog igen fonderna.

Det här var i augusti. Nordea visade dock kalla handen. Skandiabanken ville inte ens förhandla.

– Så då la jag på.

Handelsbanken skickade först en offert som låg över hans dåvarande ränta på 1,32. Andra gången fick han ett erbjudande på några punkter under Nordeas ränta.

– Men då skulle dom sälja på mig en massa som jag inte ville ha.

”Hon förstod att vi var på väg”

Klart bäst var istället Länsförsäkringar. De erbjöd 1,10 plus ett försäkringspaket. Erik var nära att nappa.

I samma veva fick Erik tips om en lokal bankman hos Nordea i Göteborg, som han ringde upp.

– Jag sa att vi är på väg att lämna banken. Det är bara att titta i vår historik. Men att hon har en chans att rädda upp det. Det tog ett tag men sen fick jag erbjudandet och nu är vi kvar.

Då hade det hunnit bli ett nytt år och en bit in i januari.

Nordea erbjöd då 1,05 procent i tremånadersränta. Det ger 1000 kronor tillbaka i fickan varje månad, skattade pengar.

– Den här bankmannen var mer affärsorienterad och såg en möjlighet att rädda kvar en kund och dessutom få en nöjd kund. Hon förstod att vi var på väg.

Här är Eriks bästa prutartips

  1. Hota egna banken att lämna. ”Mot egna banken så är det bara att hota att lämna som hjälper. Säg att de får en nöjd kund om de möter kraven än ingen kund alls.”
  2. Shoppa runt hos andra banker. ”Det är inte så jobbigt att byta bank. Man behöver faktiskt inte låna bort allt till den kommande banken utan bara det man känner att man måste. Vi har inga affärer med banken som gör att vi inte kan byta.”
  3. Hör av dig till många banker. ”Jag ringde utifrån de varumärken som jag hade i huvudet. Jag har inte träffat någon utan pratat på telefon. Det funkar inte att åka runt och träffa alla
  4. Nappa bara på bra erbjudanden. ”Det ligger i deras intresse att man ska bli helkund. Om man inte gillar det så är det bara att skita i det. Det är inget krav att bli helkund för att få ner räntan. Jag är inte helkund hos Nordea. Jag har några fonder kvar men det är mest för att jag inte orkat ta tag i det. Det mesta ligger kvar hos andra aktörer.”
  5. Bind inte räntan. ”Jag kommer aldrig binda så länge som jag har råd. En av anledningarna till att jag inte vill binda räntan är för att då kan man inte bli av med banken.”

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln