Osäkerhet stressar finansmarknaden

TT

Publicerad 2020-03-02

Stockholmsbörsen steg på måndagen. Arkivbild.

Förhoppningar om stödåtgärder bröt flera dagars kraftiga börsnedgångar.

Men kursindexen fladdrade upp och ner under dagen och nedgången kommer trots allt att hålla i sig en tid, tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Flera dagars ras efter oro kring coronavirusets framfart väcker frågan: Är botten nådd? Kommer regeringar och centralbanker att agera nu? Den stressade marknaden hoppas det.

I Asien stängde börserna överlag på plus på måndagen. De ledande Europabörserna och Stockholmsbörsen gick inledningsvis åt samma håll, vände nedåt men steg igen mot slutet av börsdagen. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet på Stockholmsbörsen gått upp 0,5 procent.

Bra och dåliga besked

Motorn bakom den, kanske tillfälliga, uppgången var något SEB:s chefsekonom benämner "stressad riskaptit" – förhoppningar om ekonomiska stimulanser i ett stressat och osäkert läge.

Det har både kommit riktigt dåliga och mer positiva besked om viruset och ekonomin, konstaterar Robert Bergqvist.

– Det kinesiska inköpschefsindex som kom i natt visar på en riktig tvärnit. Det har sjunkit från 50 innan utbrottet, som innebär en expansion, till 35,7, som innebär ett fall större än det under finanskrisen.

Samtidigt verkar virusspridningen i Kina ha lugnat ned sig, vilket borde innebära lugnare sinnen hos marknadens aktörer. Flera centralbanker har också signalerat att det kan bli tal om stimulanser om viruseffekterna på ekonomin blir påtaglig.

Frågan är hur finansmarknaden kommer att bete sig framöver.

Hoppas på uppgång

– Det handlar om hur mycket viruset kommer att spridas i Asien, USA och i Europa, och om detta kommer att leda till störningar i produktionen. Det går inte att säga hur veckan kommer att sluta, vi har att göra med en pågående händelse som är svår att kvantifiera effekterna av.

Robert Bergqvist vill ändå tro på ett scenario som inte är det allra värsta. Nedgången kommer att vara en tid, för att så småningom vända upp, tror han. Kurvan kommer att se ut som ett U i hans förhoppningar, i stället för som ett L, som skulle innebära en tvär nedgång utan uppgång i sikte.

– Men det intressanta är hur länge vi kommer att vara kvar på botten. Det beror både på virusnyheter, på den ekonomiska politiken och på positiva nyheter som kan komma, som ett vaccin som gör att vi kan se slutet på spridningen.

Men läget är skört. Det som är viktigt just nu är vilka åtgärder som vidtas mot nedgången, förklarar han.

– Balansen i åtgärderna är oerhört viktig, så att inte skadorna som de kan orsaka gör att vi går in i en recession, säger Robert Bergqvist.