Pensionsmyndigheten varnar för expertmetod

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2017-11-29

Pensionsmyndighetens Monica Zettervall varnar för  expertmetod - kan förlora istället för vinna.

Enligt vissa experter är det bäst att placera pensionspengarna i fonder utifrån hur de historiskt gått.
Nu varnar Pensionsmyndigheten för metoden.
–Vi kan inte ställa oss bakom den strategin, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på myndigheten.

Att välja fondbolag för att placera sin premiepension kan vara en djungel. Det finns drygt 800 fonder att välja mellan.

Vilket alltfler fondbolag och PPM-rådgivare utnyttjar och försöker tjäna pengar på. De allra flesta råder sina kunder att placera i fonder som historiskt gått bra.

Pensionsmyndigheten varnar nu för deras tjänster och metoder, som DI var först med att rapportera om.

– De drivs i rent vinstintresse. Vi har inget samröre med dem och haft problem med dom i många år, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på myndigheten.

”Bör man undvika”

Fondbolagen och PPM-rådgivarnas allra vanligaste råd är att ta rygg på de allra bästa och helt enkelt välja de fonder som historiskt haft bäst avkastning. I ett internt PM har Pensionsmyndigheten tittar närmare på det här.

Resultaten var tvetydliga.

– Det finns forskning som visar både och. Vi är försiktiga med att säga att det är fel strategi. Men vi står inte bakom den strategin. Mycket forskning visar att det faktiskt inte lönar sig helt enkelt. Det var mer slumpen som avgjorde, säger Zettervall.

Zettervall håller med om att det är en annan sak om man är aktiv och byter fonder ofta.

– Men pensionssparande är långssiktigt. Det handlar om sparande på 30–40 års sikt. Det är ofta bra att ha en långsiktig strategi.

Det andra pensionsmyndigheten varnar för är att välja fonder som historiskt gått dåligt.

– Där ser vi en tydlig trend. Dom bör man undvika. Om den gått dåligt ofta kommer den troligtvis fortsätta att gå dåligt.

Förvalet är oftast bäst

Pensionsmyndigheten har även gjort egna uträkningar baserat på hur fonderna utvecklats sedan 2005 och jämfört med den förvalda sjunde AP-fonden, även kallad soffliggarfonden. Sjunde AP-fonden vann de flesta gånger.

– Är man inte intresserad kan man lägga sig i förvalet. Är man intresserad har man fondvalsguiden på vår webb som man kan ta hjälp av. Om man väljer själv och väljer mellan några få olika fonder i samma kategori så välj den med lägst avgift. Värdeutvecklingen är svår att förutse men avgifterna vet vi i förväg, säger Zettervall och fortsätter:

– Avgiften gröper ur ditt sparande över tid. Det kan blir mycket pengar som försvinner i rena avgifter. Det måste fondens avkastning kompensera. Men bara för att man har hög avgift så är man inte garanterad hög avkastning.

Det statliga förvalet, sjunde AP-fonden, har 0,11 procent i avgift. Under 40 års tid går fyra procent till rena avgifter, oavsett avkastning, enligt Zettervall. Om man istället valt en fond med högst avgift, som slår i taket, på 0,89 procent så försvinner istället 30 procent av pensionspengarna till avgifter.

Att förvalet är ett bra val för den som inte är intresserad  beror enligt pensionsexperten bland annat på den låga avgiften. Tidigare gick det inte att gå tillbaka till förvalet om man en gång valt bort den. Det är ändrat nu.

– Ja, man kan välja till och från. Det enda kravet är att man har hela sitt kapital placerat i den fonden. Det är allt eller inget.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu