Regering och opposition beredd stötta ekonomin

TT

Publicerad 2020-03-04

Finansminister Magdalena Andersson (S) talar om hur Sveriges ekonomi påverkas av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad.

Än så länge väntas effekten bli liten. Men regeringen är beredd att avsätta extra pengar för att stötta ekonomin om coronaviruset leder till kris för jobb och tillväxt.

Bra, tycker Moderaterna.

– Man måste förbereda sig att för att kunna stimulera ekonomin, till exempel att se till att välfärden har de resurser den behöver så att man inte behöver dra ner på sysselsättningen i kommuner och regioner, något som skedde under finanskrisen, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

– Vi lärde oss någonting där, säger Svantesson vars parti ledde Aliansregeringen när världsekonomin störtdök när finanskrisen slog till för tolv år sedan.

När finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes departement har räknat på effekterna av coronavirusets utveckling spår de att den svenska BNP-tillväxten blir 0,3 procentenheter lägre i år jämfört med om det inte hade slagit till. Det skulle ge en tillväxt på 0,8 procent i år.

– Det är inte någon jättestor effekt som kommer att märkas i människors vardag, säger Magdalena Andersson till TT i samband med en pressträff om virusets inverkan på ekonomin.

Hon betonar att det är en bedömning av osäker art och att den prognos som kommer om en dryg månad, i samband med vårbudgeten i april, även den kommer att vara mer osäker än andra år. Ingen kan idag egentligen göra en så värst säker förutsägelse om virusets effekter på världsekonomin och i förlängningen ekonomin här. Den globala tillväxten dämpas med 0.5 procentenheter, enligt regeringens antagande.

Beredskap finns

Om viruset sprids på ett annat sätt än enligt antagandena, så kan effekterna bli större, framhåller Andersson. Det handlar exempelvis om spridningen blir mer varaktig än beräknat.

Men regeringen är beredd att stimulera ekonomin om det behövs, enligt finansministern. Det som då antas vara mest effektivt – finansministern hänvisar till Konjunkturinstitutets råd – kan vara att ge kommuner och regioner mer pengar att konsumera för samt att öka anslagen för arbetsmarknadspolitiska insatser.

– Offentliga investeringar och offentlig konsumtion är de mest effektiva metoderna, framhåller Andersson.

Tillväxten antas minska med 0,8 procentenheter i Kinas ekonomi till följd av viruset. Effekten på tillväxten i EU-området beräknas bli minus 0,25 procentenheter.

Sverige exportberoende

Svensk ekonomi påverkas direkt av import och export från och till Kina. Men även indirekt påverkas ekonomin genom EU, till exempel om Tyskland saktar av på grund av sitt större handelsutbyte med Kina. Det handlar om minskad global efterfrågan, vilket påverkar svenska exportföretag.

Fem procent av importen kommer från Kina med kläder och fordon som två viktiga varor. Fordon är den största exportprodukten till Kina.

Börserna har påverkats starkt, men det är från historiskt höga nivåer, påpekar Magdalena Andersson. Fordonsbranschen och elektronikbranschen har påverkats särskilt negativt.