Så sparar du tusenlappar fram till jul

Knepen: Så sparar du upp till 49 480 kr före jul

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2019-10-15

Det är inte försent att spara ihop pengar till jul.

Få koll på utgifterna och maxa inkomsterna.

Då kan julens många festligheter bli ekonomiskt möjliga.

Ekonomerna Arturo Arques och Sharon Lavie tipsar om hur du kan spara ihop tusenlappar före jul.

– Först när du får en överblick över din ekonomi kan skillnad göras.

Det säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som menar att en budget är själva grundbulten i alla former av sparande.

– Vägen till en sund och hållbar ekonomi är att ha koll. Ingen koll, ingen möjlighet att påverka sin ekonomi. Det är genom att få koll som vi kan påverka, säger han.

Inte för sent

Att nu i oktober försöka spara ihop en bra kassa till jul är ingen omöjlighet. Däremot har det, förstås, att göra med vilken ekonomisk situation man befinner sig i.

– Skulle du fråga min kompis, undersköterska på Danderyd sjukhus, skulle jag säga att det blir tufft. För att kunna klara det blir det till att utnyttja källaren, vinden eller garderoben.

Det är ena sidan av myntet, att maximera sina inkomster. Arturo Arques menar att många har en gömma på vinden som man kan göra sig av med, och de allra flesta har kläder som går att sälja för en extra slant till julen.

Se över innestående semesterdagar

Hans andra råd är att kolla med arbetsgivaren. Antingen genom att jobba extra, eller att se över sina semesterdagar.

– Om man har några semesterdagar innestående kan man i vissa fall byta ut dem mot lön. Det är inte alltid som alla arbetsgivare tillåter det, men möjligheten finns.

Arturo Arques tipsar om hur man får ihop julbudgeten.

”Inför ett allmänt köpstopp”

Steg två är sina utgifter. Uteluncher, fika på stan och onödig shopping bör man undvika om man vill spara ihop en buffert på kort tid.

– Inför ett allmänt köpstopp. Handla inte något annat än det som är absolut nödvändigt. Att gå på Espresso house och handla en kaffe kan vara gott, men det är inte nödvändigt.

Gränsen för vad som är nödvändigt och inte är flytande, beroende på vem du frågar. En grundregel är att ta differensen mellan lönen och nödvändiga levnadskostnader, det vill säga mat och hyra. Det som blir över går – om man lägger manken till – att spara.

– Då ser du vad du har att spela med. Om du inte köper en enda grej så har du det där kvar att kunna spara. Men då vill det till att man inte tar en enda lunch på stan, inte en enda fika, ingen bio – inga nöjen över huvud taget som kostar pengar.

Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank, är inne på samma spår.

– Tänk efter vilka utgifter du brukar ha och sätt en rimlig gräns för vad julklappar, mat, transporter,  eventuellt boende får kosta. Håll koll på din budget genom att regelbundet stämma av, är hennes tips.

Sharon Lavies knep: Här hittar du tusenlapparna före jul

  • Ta med matlåda: Skippa alla uteluncher och satsa på matlåda. Lättintjänade pengar. 

Besparing: En lunch för 80 kr x 5 dagar x 10 veckor = 4000 kronor. 

  • Åk kommunalt: Har du möjlighet att åka kommunalt (eller cykla) i stället för att ta bilen kan du spara ett par tusenlappar. Ett månadskort inom en stad kostar mellan 450 – 890 kr/månad beroende på var man bor. Men en bil är dyrare än så, speciellt om man räknar in värdeminskning och försäkring. Dessutom tillkommer kostnad för parkering.  Ett annat alternativ är att samåka med grannar eller vänner som bor nära. 

Exempel:

  • Bensinkostnad 16kr/liter. 
  • Bilen drar i detta exempel 0,7liter/milen. 
  • Sträcka till arbete 25 km tur och retur
  • Antal arbetsdagar/månad: 22
  • Parkering: 800 kr/mån
  • Kostnad 16  x0,7 x 2,5 x 22= 616 kr + parkering 800 kr = 1416 kr/mån

(I detta exempel tog jag inte med kostnader för värdeminskning och försäkring eftersom man kanske vill ha bilen till annat och skulle haft vissa av dessa kostnader ändå).

Besparing: 1315 – 3540 kr/10 veckor beroende på om du väljer cykeln eller åker kollektivtrafik

  • Rensa förråd: En undersökning som Blocket gjorde i mars 2018 visar att vi har ett snittvärde på nästan 20 000 kr i oanvända prylar i förråd och garage. Ta en helg och rensa ut kläder, sportutrustning och prylar som du inte använder. Sälj på gratissajter som Shpock eller Facebook. Prylar som är populära nu till vintern är skidor, vinterkläder, skotrar och snöslungor. Barnprylar, tv, telefoner och surfplattor, tv-spel, möbler och verktyg brukar ha god efterfrågan året om.  

Besparing: Upp till 20 000 kronor

  • Byt abonnemang. Ägna en timma till att se om du kan byta elabonnemang, hem/bilförsäkring eller få bättre pris på mobilsurfen.  Du kan sänka dina kostnader med hundralappar varje månad. Pengar som du istället för över till ditt sparkontot direkt när lönen kommer.

Besparing: 100-500 kr/månad. Totalt 250 -1250 kr/10 veckor. Det fina är att du fortsätter spara in resten av året också!

  • Dra ner på småkostnader – Många bäckar små kan ge ett fint tillskott i kassan. Glöm bara inte bort att föra över dina pengar som du inte slösat till ditt sparkonto. Gärna dagligen!

Besparing: 

  • Fika på stan en gång per vecka: 60 kr x 10 veckor = 600 kronor
  • Lösgodis en gång per vecka: 20 kr x 10 = 200 kronor
  • En burk energidryck per dag: 17 x 7 x10 = 1190 kronor
  • Ett paket cigaretter per dag: 60 x 7 x 10 = 4200 kronor

  • Extraknäck. Tid är en bristvara och många kan behöva ett extra par händer när mycket annat kräver uppmärksamhet samtidigt. Rensa stuprännor, höststäda grannens trädgård, skotta eller erbjud läxhjälp. En timpenning på 100-150 kr och en arbetsinsats på tre timmar i veckan kan ge dig 3 000-4 500 kronor till julspargrisen. (All årlig inkomst under 19 247 kronor betalar du ingen skatt på. Däremot tjänar du mer till din pension än vad du betalar skatt på inkomster upp till 200 000 kronor, så det är inte dumt ändå!)

Tillskott: 3 000 - 4 500 kronor /10 veckor fram till jul


  • Hyr ut något du inte använder. Ska du resa bort nån vecka eller två över jul och nyår eller är du inte i behov av dina andra tillgångar är det ett gyllene läge att hyra ut: 

  • Din bostad om du själv åker bort – här får du även göra skatteavdrag på upp till 50 000 kronor.
  • Fjällstuga
  • Skoter
  • Husvagn 

Tillskott: 1000-10 000 kronor beroende på vad och hur länge du hyr ut.

Totalt, om man kan maximera samtliga sparkällor: 49 480 kronor på tio veckor

Lågt räknat:

  • Fika på stan en gång per vecka = 600 kronor på tio veckor
  • Matlåda: 4 000 kronor på tio veckor
  • Rensa förråd: 5 000 kronor
  • Lösgodis en gång per vecka: 200 kronor på tio veckor

Totalt: 9 800 kronor på tio veckor