Vi tipsar: Så maxar du din skatteåterbäring

Publicerad 2024-03-26

Artikeln innehåller annonslänkar

Snart börjar skatteåterbäringen trilla in på konton i hela Sverige.

Därför har vi samlat våra bästa tips och tricks för hur du kan maxa återbäringen.

Det var länge sedan skatteåterbäringen varit så efterlängtan hos så många hushåll som den är idag. Det kan därför vara klokt att se över vad i sin privatekonomi man bör prioritera att lägga återbäringen på.

Det må låta tråkigt att inte bränna allt man får tillbaka på skatten på någonting fint, men det kan gynna dig i längden.

Vi tipsar om vad som kan vara klokt att prioritera att spendera återbäringen på nedan! Tänk på din individuella situation och att du kan ta hjälp av din bank om du är osäker på vad som kan gynna dig mest.

ANNONS

Betala av konsumtionslån

Även om det kan vara frestande att unna sig någonting onödigt så fort återbäringen dimper ner på kontot är det klokt att faktiskt betala av sina dyra konsumtionslån innan man köper någonting onödigt. Dessa dyra lån kan vara allt från sms-lån och blanco-lån till kreditkortsskulder.

Du kommer tacka dig själv om du prioriterar att betala av dessa typer av lån före allt annat, då de ofta har riktigt dyra räntesatser.

Så innan allt annat – betala av dina dyra lån!

Se över din sparbuffert

Likt punkten ovan kan det låta trist att prioritera sin sparbuffert innan någonting roligare – men precis som nämnt tidigare kommer du tacka dig själv. Kortvarig lycka som materiella ting för med sig är ingenting mot att känna trygghet i sin privatekonomi. Många kan tyvärr känna igen sig i paniken som följer osäker ekonomi som efterföljde pandemin och höga boendekostnader.

Hur stor buffert du bör ha är individuellt, men en riktlinje man kan förhålla sig till är att ens sparbuffert bör vara runt 2–3 månadsutgifter. Känner du dock att din sparbuffert är maxad och att du har nog med pengar för att ditt hushåll kan klara sig i några månader? Grattis! Då kan du börja snegla på roligare grejer.

Spara till någonting roligare

Om både konsumtionslånen och buffertsparandet är löst kan det vara dags att lägga pengarna på dina intressen. Men istället för att köpa prylar du ändå kommer tröttna på inom snar framtid kan det istället vara klokt att tänka steget längre. Har du till exempel planerat in en härlig semester i sommar? Då kan det vara så att tiden kommen att sätta in pengarna på ett sparkonto med riktigt hög sparränta, så att du ger semesterkassan en chans att växa till sig ordentligt.

Vill du hellre spara långsiktigt kan det vara klokt att börja spana in börsen, som i snitt har högre avkastning än ett klassiskt räntesparande. Tänk dock på att sprida ut riskerna och inte investera mer pengar än du är bekväm med att förlora.

ANNONS

Publisert: