Allt om försäkringar – experten tipsar

Uppdaterad 2020-03-13 | Publicerad 2020-03-09

Vissa försäkringar bör alla ha – andra kan man skippa, enligt Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Många är dubbelt försäkrade helt i onödan, säger experten Carita Lindborg.

Här guidar hon till vilka försäkringar alla bör ha – och vilka du kan skippa.

En trafikförsäkring är den enda försäkring som du måste ha enligt lag. Alla andra väljer du själv utefter behov och livssituation.

– Det finns mycket okunskap och många har därför dubbla försäkringar i onödan, säger Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vilka försäkringar behöver jag?

Vissa försäkringar är viktigare än andra. Hemförsäkring bör alla ha, säger Carita Lindborg. Det är en paketförsäkring som inte bara innehåller skydd för dina saker. Den är också ett reseskydd och ett ansvarsskydd som innebär att om du blir krävd på skadestånd så kan den täcka det skadestånden.

– Sedan är det ett rättskydd om du råkar i tvist och ett överfallsskydd vid misshandel och sexualbrott.

Utöver hemförsäkringen behöver man ett bostadstillägg om man bor i bostadsrätt och en eller villaförsäkring om man har en villa.

– Bostadsrättstilläggen ersätter skador i själva bostaden invändigt och villaförsäkringen ersätter skador på byggnaden och tomtmarken, säger Lindborg.

Dessutom rekommenderar hon alla att ha:

  • Barnförsäkring om du har barn
  • Reseförsäkring för längre resor

Vilka försäkringar finns?

Förutom ovanstående försäkringar finns det andra som också kan vara bra att ha, beroende på din situation. Dessa är:

  • Olycksfallsförsäkring
  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
  • Inkomstförsäkring
  • Pensionsförsäkring/pensionssparande
  • Livförsäkring
  • Djurförsäkring
  • Barnförsäkring

Vilka försäkringar behöver jag inte?

Vissa försäkringar kan vara överflödiga och göra att du betalar mer än nödvändigt. Tänk en extra gång innan du tecknar exempelvis:

  • Sjukvårdsförsäkringar. De flesta som har en sån försäkring har den betald via arbetsgivaren. Att teckna en själv kan vara kostsamt. Du får också tänka på att du via skattsedeln betalat för offentlig vård. Behovet beror på hur nöjd eller missnöjd du är med vården och väntetiderna i regionen och vilken vård försäkringen garanterar.
  • Produktförsäkringar. Att försäkra alla dina mobiler, paddor och datorer kan bli stor summa. Du har redan skydd genom konsumentköplagen, garanti, hemförsäkring, allrisk och elektronikskydd och i vissa fall även om du köpt varan med kort.
  • Extra avbeställningsskydd via exempelvis en resebyrå eller flygbolag. Din hemförsäkring och kortreseförsäkring räcker i de allra flesta fall, förutom för dyrare resor.
  • Särskilda ID-skyddsförsäkringar. De är oftast onödiga eftersom ett motsvarande skydd ofta ingår i hemförsäkringen.

 

Vad ska jag tänka på som student?

Som student bör man också ha hemförsäkring. Vissa universitet kan dessutom erbjuda vissa försäkringspaket.

– Man får kolla upp om skolan har något sådant, annars behöver man egen olycksfallförsäkring.

Vilka försäkringar behöver en barnfamilj?

Har man barn kan det vara en bra idé att skaffa en barnförsäkring. Även om barn är försäkrade via förskolan eller skolan så ger de försäkringarna aldrig ersättning för sjukdom.

– Teckna barnförsäkring så snart som möjligt efter att barnet är fött även om du haft en gravidförsäkring, eftersom den inte ger samma omfattande skydd, säger Carita Lindborg.

Vilka försäkringar behöver jag som pensionär?

När du går i pension är det ett väldigt bra tillfälle att se över dina försäkringar. Även om hem- och fordonsförsäkring gäller som förut försvinner det skyddet som du kanske tidigare haft via fackförbundet.

– Ibland sänks också försäkringsbeloppet automatiskt bara för att du blivit äldre, så det bör du kontrollera, säger Carita Lindborg.

Dessutom kan nya behov uppstå, till exempel om du börjar göra långresor.

Hur är jag försäkrad på jobbet?

Om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal så är man oftast automatiskt försäkrad under arbetstid. Olika fackförbund har också olika försäkringar.

– Om den inte är det så måste man kolla upp vilka försäkringar arbetsplatsen har. Det finns också något som heter ersattningskollen.se där man kan räkna ut vilken ersättning man får om man får en arbetsskada eller blir sjuk, säger Carita Lindborg.

Och på väg till jobbet?

– Då är det färdolycksfall, och det får man kolla upp med sin arbetsgivare vad som gäller. Kör man bil till jobbet hamnar det ofta på trafikförsäkringen.

Hur är jag försäkrad på resan?

Ska du ut och resa är det viktigt att man har reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk, skadad eller behöva ambulansflyg hem.

De första 45 dagarna är du automatiskt försäkrad via hemförsäkringen. Men ska du vara borta längre måste du täcka upp och köpa till en separat reseförsäkring.

– De flesta har också automatiskt avbeställningsskydd om man betalat resan med bankkort. Men dubbelkolla alltid detta med din bank innan du bokar.

Under vilken period i livet är det viktigast att vara försäkrad?

– Jag tycker att man regelbundet ska se över sina försäkringar, helst en gång per år och titta utifrån boende och status just då. Har du blivit gift, skild, fått barn, börjat studera eller blivit av med jobbet? Livet förändras och olika försäkringar är viktiga under olika perioder, säger Carita Linborg.

Vanliga fallgropar

Flera försäkringsbolag kräver att vuxna över 18 år ska vara inskrivna i försäkringsbrevet för att hemförsäkringen ska gälla för dem. Det räcker då inte att vara skriven på samma adress

Missa inte att gå upp till helförsäkring när vagnskadegarantin på bilen går ut

Så kallade förlängda fordonsgarantier är oftast "garanterat onödiga"

Missa inte bostadsrättstillägget

Res inte oförsäkrad eftersom hemförsäkringen upphör efter 45 dagar

Missa inte en barnförsäkring – samhällets skydd kan vara lågt

Betala inte för flera hemförsäkringar om du har en via ditt fackförbund

Skaffa inte extra reseförsäkring via resebyrå/flygbolag – behövs normalt inte

Teckna inte ID-skyddsförsäkring eftersom det oftast ingår i hemförsäkringen

Fyll inte i en hälsodeklaration fel – då gäller inte försäkringen

Källa: konsumenternas.se

Försäkringar

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu