Pensionärernas nya käftsmäll: Sänkt pension

avJosefin Westin, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

150 000 före detta kommunalanställda får i dagarna en riktig pensionssmäll.
800 kronor mindre i pension per månad.
Och de som är äldst drabbas värst.

Mängder av pensionärer som jobbat i kommuner och landsting får en rejäl pensionssmäll i år, med början från och med januariutbetalningen. Bakgrunden är ett krångligt, gammalt pensionsavtal mellan facken och kommunernas intresseorganisation SKL, som nu gjorts om.

150 000 pensionärer drabbas.

Berörda meddelas i brev

Pensionsavtalets, PA-KL, konstruktion hängde tidigare ihop med den allmänna pensionen, ATP. När ATP-pensionen skrotades tvingades de kommunala arbetsgivarna och facken att skruva på avtalet för att anpassas till det nya läget. Att effekten skulle bli så här drastisk förstod åtminstone inte facken.

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden och de som berörs i första hand är de som är födda 1937 eller tidigare. Även förtidspensionärer födda senare drabbas.

Hur många och vilka grupper som drabbas värst är fortfarande oklart, enligt Thomas Månsson, avtalsexpert på KPA Pension som inte har gjort någon djupare analys om hur det här slår. Ett brev har gått ut till de berörda pensionärerna som i korta ordalag går ut på att pensionen i år kan minskas med en "större del" av den allmänna pensionen jämfört med 2017. Själva pensionsbeskedet med de exakta individuella konsekvenserna kommer 18:e eller 19:e januari.

Förberedda på storm

KPA administrerar cirka 120 000 av de berörda pensionärerna och Skandia omkring 35 000. Även Skandia har i dagarna skickat ut en översiktlig information om att tjänstepensionen blir lägre i år.

– Än så länge har inte så många hört av sig, kan vara att inte alla har fått informationen ännu. Men vi är väl förberedda, säger Skandias presschef Pontus Haag.

Enligt Thomas Månsson bedöms de med de absolut lägsta pensionerna få de lägsta sänkningarna av tjänstepensionen, i kronor räknat. Å andra sidan är marginalerna förmodligen mindre, få hundralappar på en redan låg pension smärtar sannolikt mer.

– Medan medelinkomsttagarna får den största sänkningen, i kronor, säger Månsson.

Mer obegripligt

Det här är inte första gången som de före detta kommunalanställda, arbetare såväl som tjänstemän, får se sin tjänstepension sänkt. Men den här gången blir smällen mycket större och kanske mer oväntat eftersom det varit mycket fokus på att pensionärerna är årets vinnare, i form av höjd allmän pension, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg, resonerar Thomas Månsson.

– Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Månsson.

Före jul sade LO-facket Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT att förbundet ska ta upp frågan med SKL och kräva en förändring av pensionsavtalet.

Så mycket sänks pensionen:

Här är ett räkneexempel som illustrerar vad som händer men pensionen i år.

2017

Allmän pension: 12 640 kronor i månaden

Kommunal tjänstepension: 1 406 kronor i månaden

Total pension: 14 046 kronor i månaden

2018

Allmän pension 12 766 kronor i månaden

Kommunal tjänstepension: 847 kronor i månaden

Total pension: 13 613 kronor i månaden.

*Exemplet ovan tar inte hänsyn till att pensionärsskatten sänks detta år. Eventuellt får personen också höjt bostadstillägg. Så det är svårt att säga exakt hur slutnotan blir.

Källa: KPA

Så fungerar det med pension 00:50
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM