Så läser du det orange kuvertet

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-02-10

Nu börjar de orange kuverten dimpa ned i brevlådor, fysiska och digitala. Pensionsbeskedet kan vara klurigt att förstå sig på. Här är allt du behöver veta om det beryktade kuvertet.

På måndag startar Pensionsmyndigheten sitt utskick av de orange kuverten. I år kommer cirka 5,9 miljoner blivande pensionärer att få ett sådant kuvert, enligt myndigheten.

De senaste åren har allt färre fått det fysiska kuvertet och i år räknar Pensionsmyndigheten med att mer än varannan pensionssparare får sitt pensionsbesked digitalt.

Det är en ökning jämfört med 2019 då var tredje pensionssparare fick sitt orange kuvert digitalt.

– Vi tycker det är jättebra att många vill ha det digitalt. Det blir lättare att få en överblick över hela pensionen när man får all information på en gång. Det blir färre missförstånd, säger Carl-Magnus Löfström, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Då kommer kuvertet

För de som fortfarande får kuvertet i fysisk form skiljer sig datumen. Boende i region norr är först ut och kan se fram emot sitt kuvert redan från måndag. Sedan jobbar sig utskicken ner genom landet, de sista beräknas dimpa ner i region syd i början mars.

För första gången innehåller kuvertet också hållbarhetsinformation.

– Det har varit en efterfrågan kring hur man hanterar sina innehav hållbart. Nu kan man välja bort till exempel vapen från sitt innehav, säger Carl-Magnus Löfström.

Det orange kuvertet.

Så läser du pensionsbeskedet

  • Allmän pension. Pensionsbeskedet i det orange kuvertet visar enbart inkomstpension och premiepension. En samlad bild av den totala pensionen, inklusive tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande, kan du få genom att logga in på Pensionsmyndighetens sajt eller på den halvstatliga informationssajten minpension.se.
  • Premiepensionen. Utgör 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten och är därmed den minsta delen av den allmänna pensionen.
  • Arvsvinst. Pensionskapital från avlidna personer som fördelas mellan personer i samma årskull. Arvsvinsterna ökar av naturliga skäl ju äldre man blir.
  • Avgifterna. Håll koll på avgifterna som på sikt kan äta upp stora delar av premiepensionen. Jämför med snittet. Är de egna fonderna dyrare samtidigt som avkastningen är medioker eller till och med under snittet kan det vara läge att byta.
  • Pensionsrätt. Så mycket pengar har avsatts till din allmänna pension, beskedet bygger på inkomster från 2018.
  • Utvecklingen. Håll koll på utvecklingen. Jämför de egna fonderna med genomsnittet för övriga sparare. Är avkastningen lägre än snittet kan det vara läge att byta. Men det gäller samtidigt att inte stirra sig blind på ett enskilt år. De senaste hundra åren har Stockholmsbörsen gått upp med i genomsnitt 8 procent om året. Som mest har den rasat 40 procent ett enskilt år.
  • Rabatten. Fondavgifterna på fondtorget är lägre än de är utanför premiepensionssystemet. Rabatten betalas tillbaka i maj varje år enligt de fondval man gjort.

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu