Då tjänar du på ett investeringssparkonto

Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2014-04-24

Kontot går att starta med några knapptryck och finns hos alla banker.

Dessutom lönar det sig.

Ändå har relativt få svenskar ett investeringssparkonto – eller ens vet vad det är.

Kontotypen, som introducerades 2012, kan liknas vid ett skal. Inom skalet får man byta och sälja fonder, aktier och andra värdepapper helt fritt. När man säljer tillgångar som ökat i värde via en depå eller ett vanligt konto måste man betala skatt på vinsten.

Ingen skatt på vinst

Men på ett ISK slipper man vinstskatten helt, även om man tar ut pengarna från kontot. Dessutom finns inga avgifter – och man slipper deklarera det man köpt och sålt. Baksidan är att man får betala en schablonskatt på värdet av det man har på kontot. Skatten beräknas via statslåneräntan, som i år blir knappt två procent. Lite förenklat kan man alltså säga att investeringssparkontot lönar sig i år om man får sina pengar att växa mer än två procent – eftersom man slipper skatt på vinsten.

Få vet om

Minskar pengarna i värde gör man däremot en sämre affär eftersom man får betala avgiften oavsett hur det går, och inte får räkna av förlusten på skatten.

Trots att investeringssparkontot funnits i över två år är det få som känner till det. Enligt Skattverket hade 438 000 svenskar ISK vid årsskiftet - mindre än fem procent av befolkningen.

Så mycket kan man tjäna

Går ens fonder bra är ISK en god affär:

Ett exempel: SEB:s Sverigefond gick upp med 25 procent 2013. Den som köpte fonden för 10 000 kronor i början av året fick alltså se pengarna växa till 12 500. Om man skulle sälja fonden i slutet av året blir förutsättningarna så här:

ISK: Skedde köpet via ISK fick personen betala en skatt på ISK-sparandet motsvarande 30 procent av statslåneräntan (1,49 procent 2013) multiplicerat med totalbeloppet på kontot.

Det innebär att den med ISK fick betala 47,50 kronor i skatt.

Vanligt fondkonto: Den som hade fonden i en vanlig depå fick i stället betala skatt på 30 procent av vinsten – alltså 750 kronor.

Läs mer hur man räknar ut skatt på ISK-innehav på Skatteverkets hemsida.

DETTA ÄR ISK

Investeringssparkonto (ISK) går likt ett vanligt konto och går att starta på alla banker som privatperson.

Det går att handla fonder, aktier och de flesta andra värdepapper från ett ISK.

Det går även att flytta in fonder och aktier från en vanlig depå till ISK - men då får man skatta på ev vinst först.

Varje år får man betala en avgift baserad på hur mycket man har sparat. Avgiften baseras på statslåneräntan - i dag 2,09 procent.

ISK har många likheter med kapitalförsäkringen – en viktig skillnad är att med ISK är att du äger värdepapper direkt i stället för indirekt. Det gör att man får gå på bolagsstämmor om man äger aktier i ett bolag via ISK. Kapitalförsäkringen är just en försäkring och har ofta en årsavgift till skillnad från ISK. 

Källa: Aftonbladet och Skatteverket