Nio starka kvinnor inspirerar unga aktiesparare

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2017-08-06

Fler kvinnor och unga ska inspireras att spara i aktier.

Nio finanskvinnor ger sina bästa sparråd i en ny bok.

– Det finns så många duktiga kvinnor i aktievärlden, men de syns inte så mycket, säger författaren Natalie Eriksson.

För några år sedan började Natalie Eriksson spara i aktier och förra sommaren bestämde hon sig för att lära sig mer. Hon började läsa olika böcker i ämnet, men saknade två viktiga perspektiv.

– Jag ville få veta mer om människorna bakom investeringarna. Men framför allt undrade jag; var är kvinnorna? Det finns många duktiga kvinnor i aktievärlden, men de syns inte så mycket, säger hon.

Då bestämde hon sig för att skriva boken Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare, för att inspirera både unga och kvinnor att ta steget in på börsen.

Inspireras – men fatta egna beslut

Hon har intervjuat nio finanskvinnor, som delar med sig av sina investeringsframgångar.

– Jag hoppas att folk som läser boken ska känna att de inte är så exkluderade från den här världen. Det är klart att det tar tid att komma in i den. Det är många unga personer, framför allt unga kvinnor, som känner så. Men de är lika mycket aktiesparare som alla andra.

Några av kvinnorna som delar med sig av sina tips i boken är Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest, Sandra ”Framtidsfeministen” Bourbon och Patricia ”Tradingmamman” Hjärtner.

Kvinnorna ger bland annat rådet att du kan inspireras av andra aktiesparare, men att det är viktigt att du fattar dina egna beslut.

Gå efter intresse

Det handlar också mycket om börspsykologi.

– Allt vet att börsen kan gå upp och ner. Det är viktigt att investera i företag som du känner dig trygg med och att inte sälja för snabbt när den går ner, säger Natalie Eriksson.

Själv har hon tagit till sig tips om att investera i bolag som hon är intresserad av.

– Innan har jag haft ett ganska generiskt sparande i stora och stabila företag. Det kommer jag hålla mig till eftersom jag har ett heltidsjobb och inte har tid att sitta och följa hur börsen går hela tiden. Men jag kommer krydda med bolag som jag är intresserad av och göra en del köp på kortare sikt. Det känns spännande.

Ha en plan

Ett annat tips som Natalie Eriksson vill lyfta är att ha en plan för kortsiktiga köp. Om du har bestämt dig för att du ska sälja en aktie när den har gått upp nio kronor bör du göra det och inte vänta för att se om den går upp ännu mer.

– Annars är det lätt att bli girig om man ser att den går ännu bättre än väntat.

Vid sidan av jobbet som projektledare på en digitalbyrå i Stockholm driver Natalie Eriksson Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer. Det är en grupp där kvinnor stöttar varandra för att lära sig mer om aktier.

Om det blir några fler böcker i framtiden har hon inte bestämt än. Men inom fem år vill hon satsa på att starta ett eget företag i någon form.

Varför är det viktigt att få fler unga och kvinnor att spara i aktier?

– Jag tror att det är viktigt om man vill och tycker att det är spännande att man faktiskt kan och vågar. Det är viktigt för alla människor att känna att de är ekonomiskt självständiga och börsen har varit ett bra sätt att investera i historiskt sett.

Nio enkla aktietips från finanskvinnor till nybörjare

  1. Bestäm vad du har för syfte med dina investeringar.
  2. Tänk ut vilken strategi som passar bäst för ditt syfte. Är det långsiktigt eller kortsiktigt sparande? Som nybörjare kan det vara smart att endast investera långsiktigt till en början.
  3. Titta runt på de olika nätmäklarnas hemsidor. Ladda ned en app och lär dig att navigera i appen och på hemsidan.
  4. Starta ett investeringssparkonto och för över pengar från ditt bankkonto.
  5. Läs på om olika bolag och läs olika typer av analyser för att lära dig hur du ska tänka när du väljer bolag.
  6. Kom ihåg att det finns en risk – investera inte mer pengar än du känner dig bekväm med.
  7. Bolla med andra som delar ditt intresse.
  8. Läs nyheter och årsredovisningar för att hålla dig uppdaterad.
  9. Ha roligt! Hitta en strategi du tycker om samt en aktiegrupp (exempelvis online) för att få sparandet att kännas som en hobby.

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln