Anitha Schulman: ”Man får inte säga n-ordet”

”Det var jättebra att Wahlgren & Wistam tog kritiken så bra”

Publicerad 2018-07-26

Anitha Schulman har blivit utsatt för vardagsrasism så länge hon kan minnas.

Nu har hennes sjuåriga dotter Penny redan fått känna på samma sak.

– Men hon har inte själv förstått innebörden av det, säger Anitha till Nöjesbladet.

Entreprenören och influencern Anitha Schulman, 40, är adopterad från Indien och kom till Sverige som 2-åring.

Under hela sin uppväxt har hon mött rasism i vardagen och det verkar inte vara något som avtar. Snarare tvärtom.

– Jag har sett det här i olika faser. Jag var med 1991 när flyktingförläggningar brann och jag minns Ny Demokrati. Jag har upplevt Vitt ariskt motstånd på nära håll och har bott i invandrarfientliga småkommuner där jag blivit kallad n-ordet i min uppväxt. Och nu Sverigedemokraternas framfart. Det är läskigt, säger hon.

”Helt rätt att pudla”

Nyligen fick Pernilla Wahlgren, 50, och Sofia Wistam, 52, utstå hård kritik för att de i ett av avsnitten i sin podcast ”Wahlgren och Wistam” använder just n-ordet vid ett flertal tillfällen. Ett drev i sociala medier drog i gång och anklagade duon för att vara rasister.

– Det tråkiga med dagens sociala medier är att det förvrängdes av lite för mycket unga människor. Så tillslut blev det att vi blev rasister, att vi hade emot folk med en annan ras. Vilket är helt fel, säger Pernilla Wahlgren till Nöjesbladet.

Anitha uppskattar att Pernilla och Sofia tog till sig av kritiken de fick och bad om ursäkt.

– Man får inte säga n-ordet. Det bara är så. Det är inte ens något man behöver gå i försvar för. Men det är jättebra att Pernilla och Sofia tog kritiken så bra. Det gjorde helt rätt att pudla för det går inte att göra på något annat sätt. Det går inte att vinna den diskussionen, säger hon och fortsätter:

– Om alla går och rasistanklagar varandra så skapas terrorbalans och alla är inte som Sofia och Pernilla som pudlar och lär sig. Vi måste nolla denna rasisthets inför valet. Alla är inte renodlade rasister. Vissa har bara lärt sig lite långsammare. Alla partier jobbar bra med integrationsfrågor så låt inte SD få sista ordet på grund av egna kränkta känslor.

Dottern utsätts för rasism

Anitha tycker att det finns både för- och nackdelar med kändisskapet.

– Fördelen är att jag blir lyssnad på. Jag har fått en röst. Nackdelen är att hatet når mig på ett helt annat sätt än tidigare. Flera gånger i månaden får jag rasistiska anonyma mejl och kommentarer, säger hon.

Även Anithas dotter Penny Schulman, 7, har fått känna på vardagsrasism trots sin ringa ålder.

– Hon har blivit utsatt för rasism ett antal gånger redan. Men hon har inte själv förstått innebörden av det. Jag har pratat med henne om att n-ordet är ett förbjudet ord och att man inte får använda det. Om man hör det så ska man säga till en vuxen, säger hon och fortsätter:

– Jag har förklarat för Penny att vi mörkhyade kan bli kallade för det, men hon tycker att det är så konstigt för i hennes värld är det så onaturligt. Den reaktionen är man någonstans glad för. Samtidigt får man bara hoppas att hon är rustad för det den dagen det sker på riktigt. För det handlar inte om, utan när det händer.

Rockbjörnen