Bonusfamiljen-stjärnan om saknaden av Lill-Babs: ”Gick så fort”

Marianne Mörck: ”Hade säkert ett par jättehöga guldskor under sjukhussängen”

avCornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Marianne Mörck är aktuell i den nya säsongen av hyllade ”Bonusfamiljen”.

Nu öppnar hon upp om hur succén har påverkats henne vardag och hur det var att spela in serien utan sin ”Gugge”.

– Gugge och jag hängde ihop så länge. Så både jag själv och rollen blev förtvivlade, säger hon.

Marianne Mörck, 69, är aktuell i ”Bonusfamiljen” som har säsongspremiär på SVT1 den 18 februari.

Nu berättar skådespelaren om hur det var att spela in den nya säsongen utan ”Gugge” vid sin sida.

Karaktären spelades av Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort våren 2018.

–Hennes porträtt med tända ljus stod framme på inspelningen. Hela tiden så var hon med. Jag tänkte att ”där står ett kort på Barbro! Javisst ja”. Jag tänkte hela tiden att hon skulle komma tillbaka.

Marianne Mörck var vän med Barbro även privat och bara månaderna innan hon gick bort var hon och hälsade på hemma hos henne i Malmö.

De gick och fixade naglarna tillsammans och åt thaimat.

– Vi hade så roligt.

Sedan åkte Barbro till Spanien igen, där hon vistades mycket de sista åren i livet. När hon kom tillbaka till Sverige nästa gång berättade hon för Marianne att hon inte kände sig bra.

– Sen gick det så fort. Jag tror inte att Barbro riktigt hann förstå. Med den instinkten hon hade om att ”the show most go on” hade hon säkert ett par jättehöga guldskor under sjukhussängen. Det var Barbro. Hon gav bort hela sig, och sen var hon bara borta.

”Alla som tittar känner igen sig”

För att kunna fortsätta inspelningen av ”Bonusfamiljen” valde manusförfattarna att låta Barbros karaktär dö och första avsnittet av nya säsongen inleds med att Mariannes karaktär Birgitta besöker Gugges grav.

Att behöva ta farväl av sin vän även framför kameran var en märklig upplevelse.

– För mig blev det aldrig Barbro, men det var svårt nog för att Gugge och jag hängde ihop så länge. Så både jag själv och rollen blev förtvivlade.

Att Marianne på många sätt identifierar sig med karaktären Birgitta gjorde inte saken lättare.

– Jag är ju hon. Hon är så väldigt vanlig ändå. Lite egen och sådär, men det känns så tryggt med henne för jag vet vem hon är. Jag har också en son och barnbarnbarn och bor ensam, så det är lite av mig. Sen är vi inte samma karaktär på det sättet så, men det finns lite av det där hönsmammiga.

Just igenkänningsfaktorn i ”Bonusfamiljen” är något hon är övertygad om att även tv-tittarna delar.

– Alla som tittar känner igen ju igen sig eller någon som är i den här situationen. Det är därför den är så älskad och folk skrattar åt det, för de sitter i samma sits.

Ett nytt typ av kändisskap

Seriens framgångar har inneburit ett nytt typ av kändisskap för skådespelaren som innan inte riktigt var van vid att folk kommer fram och vill prata på stan.

– Det är kul att bli igenkänd. Hade folk inte kommit fram och sagt ”Hej, det är ju du från Bonusfamiljen” så hade jag inte haft något jobb, för då är det ju inte någon som tittar.

I januari gick Anna Croneman, programchef på SVT Drama, ut och meddelade att det i nuläget inte finns några planer på en fortsättning efter tredje säsongen, något som kommer som en överraskning för Marianne Mörck.

– Tråkigt. Det blir ju tomt, då försvinner alltihopa. Men så är det ju, man går ju vidare i livet. Då får man tacka för att man fick vara med i en fantastisk serie.

Skulle det visa sig att den kommande säsongen faktiskt blir den sista så har Marianne annat att falla tillbaka på och just nu varvas solokonserter med operarepetitioner och inspelningar av andra tv-serier.

Det är ett hektiskt schema för en snart 70-åring.

– Nu ska jag ju dra mig tillbaka och sitta i mina gamla svartvita program och minnas tiderna och leka med barnbarnen, och då sätter karriären fart. Men jag är glad. Det har jag alltid varit, trots mottgångar. Jag är en fighter.

Publicerad: