Halva Ryssland älskar ”Chernobyl” – andra halvan hatar tv-serien

Rysk general: ”Blev kär i skådespelaren som spelar mig”

Publicerad 2019-06-11

Tv-serien ”Chernobyl” har delat de ryska tittarna i två läger: hälften älskar den, hälften hatar den.

Generalmajor Nikolaj Tarakanov som spelas av Ralph Ineson i tv-serien tillhör beundrarna:

– Jag gillar skådespelaren som gestaltade mig. Jag blev till och med kär i honom.

Tarakanov ledde militärens räddningsarbete på plats i tre månader efter kärnkraftsolyckan. Han uppskattar äktheten i serien, enligt tidningen Izvestija.

Amerikanska HBO:s serie ”Chernobyl” om katastrofen 1986 på kärnkraftverket har väckt enorm uppmärksamhet i Ryssland.

Serien har delat landet i två läger, enligt tidningen Kommersant. Den diskuteras intensivt av vanliga ryssar. Här är ett exempel från ett internetforum för invånarna på ön Sachalin nära Japan. Signaturen Castro skriver:

– Jag satte mig för att se ett avsnitt av Chernobyl, och glupade i mig fem. Den är skakande exakt, som om man var på plats.

Signaturen Kotjara1111 kritiserar tv-serien:

– Ryssarna framställs som skräp. Alla ryssar i serien är utan undantag hemska. Kvinnorna är berusade, brandmannens gravida hustru har ständigt smutsigt och rufsigt hår. Ryssarna i serien dricker vodka som läsk, de har alltid med sig flaskan och glaset. Miljöerna är smutsiga och skabbiga. Serien framställer ryssarna som grisar, trots att amerikanerna själva lever i en smuts värre än vår.

”Bara björnar och dragspel saknas”

Men Kotjara1111 får mothugg av signaturen Doktor Frantisjek:

– Förfallna bostäder finns här i dag också. Det är inte frågan om någon ”fashion week”, det är livet som visas i serien. Vodka drack man ofta efter olyckan, eftersom det ansågs skydda mot strålningen.

Regeringsvänliga medier har hävdat att serien förvränger fakta. Tidningen Argumenty i Fakty avfärdade serien som ”en karikatyr” och i nyhetskanalen Rossija 24 sade nyhetsankaret Stas Natanson:

– Det enda som saknas är björnarna och dragspelen!

Putin-vänliga medier påstod också att ordföranden i föreningen som företräder Tjernobyl-katastrofens räddningspersonal var starkt kritisk till serien. Det visade sig inte alls stämma, när uppgiften kontrollerades.

– Att utländska och ryska tittare får se räddningspersonalens hjältedåd är mycket viktigt för oss. Serien kommer i rättan tid. Vi hoppas nu att man också hjälper människorna som skadades i räddningsarbetet, sade Vjatjeslav Grisjin, när tidningen Kommersant fick tag i honom.

Rysslands president Vladimir Putin pratar nästan aldrig om Tjernobyl-överlevarna. Senast han nämnde dem var vid 30-årsminnet av olyckan 2016.

”Putin-vänliga medier tycker att serien är en skam”

Rysk avundsjuka ligger bakom påhoppen på serien, enligt Ilja Sjepelin, journalist på den oberoende tv- kanalen Dozjd:

– Att en amerikansk och inte en rysk tv-kanal berättar för oss om våra hjältar är en källa till skam, som regeringsvänliga media inte kan smälta, skriver han i Moscow Times.

Men kulturminister Vladimir Medinskij har i alla fall till slut lovordat HBO-serien, enligt nyhetsbyrån Ria Novosti:

– Den är mästerligt gjord. Den är filmad med stor respekt för vanliga, enkla människor.

Man varför gjordes inte Chernobyl i Ryssland? Den frågan diskuteras nu på många håll. Den oberoende radiostationen Radio Echo Moskvys lyssnare fick på söndagen ett svar på frågan.

– För att vi är fega. Vi är skamligt rädda för vårt förflutna, sade filmkritikern David Sjnejderov i programmet Kulturchock.

Han fick medhåll av kulturredaktören Andrej Archangelskij:

– Vi har gjort uppemot 500 tv-serier de senaste 10-15 åren om sovjettiden. De handlar alltid om samma två, tre ämnen. Allt är samma idisslande tugg. Det finns inte en enda serie om 1941 eller om det fruktansvärda 1937.
 

Fotnot: Den 22 juli 1941 attackerade Nazi-Tyskland Sovjetunionen, som var dåligt förberett på anfallet. 1937-38 avrättades omkring 700 000 människor i Sovjetunionen under Den stora terrorn.