Rosanna Arquette om Harvey Weinsteins övergrepp mot henne

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Rosanna Arquette.

Rosanna Arquette får under fredagskvällen Stockholms filmfestivals Achievement Award.

Hade hon inte nobbat Harvey Weinstein, åtalad för sexuella övergrepp i samband med Metoo, hade hennes karriär sett ännu bättre ut.

– Han pratade skit om mig till agenter och filmbolagschefer. Övertalade dem att inte ge mig jobb. Men jag är stolt över att jag stod upp mot honom, säger hon.

Rosanna Arquette har jobbat på rätt bra trots det. Har närmare 150 film- och tv-roller bakom sig. Men de flesta minns henne främst från 1980-talet och filmer som ”Baby, it's you”, ”Silverado”, ”En natt i New York”, ”Det stora blå” och Susan Seidelmans ”Susan, var är du?”, där hon spelade mot Madonna och som visas på festivalen i samband med att hon får sitt pris.

Prisutdelningen äger rum på tvåårsdagen av #tystnadtagning och Bronshästen delas ut av Alexandra Rapaport, Eva Röse och Sofia Helin.

Om ”Susan, var är du?”, som visas innan, säger Rosanna Arquette:

– Den filmen bröt verkligen ny mark. En kvinnlig filmbolagschef satsade på en kvinnlig producent, regissör och manusförfattare. Det handlade om kvinnor, i mitt fall en hemmafru som skapade sig ett nytt liv. Ingen hade gjort något liknande tidigare. Och Santo Loquastos fantastiska kläder skapade ett nytt mode.

Öppnade i badrock

Mycket förändrades för skådespelerskan tidigt på 1990-talet när hon skulle äta middag med producenten Harvey Weinstein, inför hennes medverkan i thrillern ”Romeo is bleeding”.
– Inget konstigt med en middag. Det gör man ofta inför en inspelning. Men han ville vi skulle träffas i hans hotellsvit på Beverly Hills Hotel. Skumt, tyckte jag. Så det där med filmen var nog bara bullshit. Han gjorde den aldrig.

– Han öppnade bara klädd i en vit badrock. Inget under. Ville jag skulle massera nacken på honom. Sedan förde han ned min hand mot sin penis. Jag ryckte undan handen så jag vet inte om han hade hel- eller halverektion. ”Jag är inte sådan”, sa jag. På väg ut skrek han: ”Rosanna, du begår ett stort misstag. Se bara på vad jag har gjort för Gwyneth Paltrow och Elle Macpherson”.

(Filmen ”Romeo is bleeding” blev sedan av med andra producenter, med Gary Oldman, Annabella Sciorra och Lena Olin framför kameran)

Blev av med roller

Efter Rosannas flykt från Weinstein, upptäckte hon att roller hon lovats försvann. Att hon fick dåliga recensioner. Att hon fick ett rykte som en ”pain in the ass”, hos agenter och filmbolagschefer.

– Min karriär kunde definitivt sett annorlunda, och bättre, ut, om inte Harvey Weinstein snackat skit bakom kulisserna.

Hon är en av de mest frispråkiga om honom och Metoo i BBC-dokumentären Rovdjuret”, som visas i SVT 1 tisdag 19 november.

– Metoo har förändrat mycket. Det viktigaste är inte jakten på de skyldiga, de avslöjas hur som helst. Det viktigaste är att feministiska män tar ett steg framåt. Som Jay Roach som har gjort ”Bombshell”, om samma ämne och som snart har premiär.

Namn: Rosanna Arquette.
Ålder: 60.
Bor: Los Angeles.
Familj: Make och en 25-årig dotter.
Aktuell: Tar emot Stockholms filmfestival Achievement Award under fredagen.

Rosanna Arquette om…

… ”Pulp fiction”:
– Ett par år efter mötet med Harvey Weinstein valde Quentin Tarantino att ha med mig, trots att Weinstein producerade filmen och säkert var emot det. ”Straffet” fick jag i efterhand. När filmen blev en succé, var jag den enda som inte hade fått procent på intäkterna.

… ”The big blue”:
– Sex veckor på grekiska ön Amorgos. Jag åkte runt i grekiska övärlden den här sommaren. Hade jag vetat att filmen fortfarande, 31 år senare, visas där på deras biograf, hade jag naturligtvis åkt dit också.

… miniserien ”Bödelns sång”:
– Den byggde ju på Norman Mailers bok om Gary Gilmore. Mailer var en machomachoman av sällan skådat slag, det hade verkligen varit kul att se hur han hade reagerat på Metoo och allt kring det (skratt).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM