Tittarilska mot ”Nyhetsmorgon”: ”Nyårsmiddag för miljonärer”

Kritik mot nyårsmenyn • Wagyubiff och kaviar

Publicerad 2023-12-31

I ”Nyhetsmorgon” presenterades en nyårsmiddag med fokus på lyx.

På Instagram rasar nu tittare mot den dyra menyn.

”Vilken vanlig knegare har råd med wagyukött, oxfilé, kaviar och ostron till samma middag”, skriver en användare.

Under nyårsaftonens sändning av ”Nyhetsmorgon” visar kocken Sebastian Gibrand upp en nyårsmeny i studion som går i lyxens tecken.

– Här är det verkligen att plocka fram lyxen. Det är ju faktiskt årets lyxigaste dag, då får man passa på att unna sig lite, säger han, något som programledarna Steffo Törnquist och Sofia Geide håller med om.

Gibrand har plockat ihop en meny som består av bland annat kaviar, ostron, wagyubiff och oxkinder – något som tv-tittarna reagerar på i sociala medier.

”Just nu på Nyhetsmorgon: Nyårsmiddag för miljonärer. Kan ni göra mat som är anpassad efter riktiga människors ekonomi?”,

Sofia Geide, Steffo Törnquist och Sebastian Gibrand i ”Nyhetsmorgon”.

skriver en användare på Instagram.

”Känns provocerande”

”Älskar Nyhetsmorgon, men meny och dukning som presenteras i denna svåra ekonomiska tid vi är i känns provocerande”, skriver en annan användare i kommentarsfältet under ett av Nyhetsmorgon Instagraminlägg.

”Jag undrar hur många som tittar på Nyhetsmorgon som har råd med de bordsdekorationerna och den maten?”, skriver en.

En annan person kommenterar:

”Förrätten med wagyu 4000 kronor kilot, kaviar, tartar och ostron. Vilken grupp människor vänder man sig till?”.

Gibrand: Förstår att man tycker att det är dyrt

Sebastian Gibrand säger till Aftonbladet att han har förståelse för tittare som tycker att råvarorna i nyårsmenyn är dyra.

– Framför allt handlade det om att vi ville få fram den här lyxkänslan, om det är någon gång man ska lyxa till det är det på nyår. Sedan pratade vi i inslaget om att man kan byta ut flera av ingredienserna till billigare alternativ, säger han och berättar att exempelvis en dyr kaviar kan bytas ut till en billigare stenbitsrom.

– Oxkind är dessutom ett billigare alternativ än oxfilé. I normala fall brukar vi ta hänsyn till folks plånböcker, så nu tänkte vi att vi kan visa upp de lyxigare alternativen.

Sebastian Gibrand vann ”Kockarnas kamp” 2019 och gästar ofta ”Nyhetsmorgon”.

Så mycket kostar de dyraste ingredienserna i menyn

Wagyubiff
Wagyukött kallas för världens dyraste kött, där ett kilo kan kosta upp mot 4400 kronor. På Köttkompaniet, som säljer Wagyukött i Hötorgshallen i Stockholm, kostar 100 gram av köttet 350 kronor.

Kaviar
Även kaviar varierar i pris beroende på återförsäljare. På Amazon.com säljs 30g av Attilus sibiriska kaviar för 308 kr.

Oxkinder
I receptet används 400g oxkinder. På Mathem kostar 1 kg av köttet 244 kronor.

Ostron
I Sebastian Gibrands nyårsmeny används tolv ostron. Ostronens pris varierar beroende på vilka ostron man köper. På Mathem kan tolv Fine de Claire-ostron köpas för 189 kronor, och tolv Gillardeau-ostron kostar 409 kronor.

Vintertryffel
Den svarta vintertryffeln, som används i nyårsmenyn är billigare än den vita vintertryffeln, som anses vara den dyraste i världen. Priset på svart vintertryffel varierar också beroende på försäljare, men ett gram kostar omkring 20–30 kronor. På Mathem kan man köpa 100 gram vintertryffel för 1799 kronor.

Ingredienser i nyårsmenyn som presenteras i ”Nyhetsmorgon”.

Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.