Mästerliga doldisen är hjärtat i ”Chernobyl”

Jared Harris bär olyckan på sina axlar

Jared Harris i tv-serien ”Chernobyl”.

Finns en sista fråga om tv-serien ”Chernobyl”.

Vad hade den varit utan den brittiska skådespelaren Jared Harris?

Många har sett Jared Harris utan att veta vem det är.

Han spelar ofta den viktiga men lite undanskymda birollen som ger berättelsen en större tyngd, starkare trovärdighet och mänskligare svärta.

Hantverket och tekniken är så förfinat och subtilt att det ofta inte ens märks. De andra skådisarna spelar, Jared Harris är.

Att följa hans fall var hjärtskärande

Den 57 år gamla skådespelaren från Hammersmith i London syntes bland annat i tv-serien ”Mad men” mellan 2009 och 2012. Hans karaktär, den olyckliga ekonomichefen Layne Pryce, är den viktigaste anledningen till att ”Mad men” under just de åren blev en av 2000-talets bästa tragedier. Att följa hans fall var hjärtskärande. Han var även fenomenal som kung George VI i ”The crown”, och det är bara två exempel.

Sorgsna och sammanbitna män som försöker hålla sina känslor och sammanbrott under kontroll är Jared Harris specialitet. Och i ”Chernobyl” gör han sitt livs roll som Valerij Aleksijevitj Legasov, förste biträdande direktör vid Kurtjatovinstitutet för atomenergi.

Jag skulle inte vilja vara utan Johan Rencks regi, Craig Mazins manus, fotot, musiken, Stellan Skarsgård och Emily Watson. Det går även att dyka ner djupare i hur bra och effektivt Shakespeares klassiska dramaturgi med fem akter fortfarande fungerar. I ”Chernobyl” bildar alltihop en svårslagen helhet.

Statens hiearki blev viktigare än människoliv

Till och med David Simon, den ökänt hårdkokta skaparen bakom ”The wire”, twittrade om att ”Chernobyl” gav nytt hopp om kvaliteten och möjligheterna för framtidens tv-dramatik.

Men hjärtat i serien är Jared Harris. Det ser ut och känns som att han bär Tjernolyolyckan på sina kavajklädda axlar. Han ger kampen för att behålla sin moral i ett omänskligt politiskt förtryck ett ansikte. Kommunismen i forna Sovjetunionen skapade ett samhälle där politiska lögner och statens hiearki blev viktigare än människoliv. Systemet skulle upprätthållas till varje pris och Tjernobylolyckan blev en av konsekvenserna.

Valerij Legasov var bara en av alla personer som krossades. Han hängde sig på sitt kontor den 27 april 1988, två år och en dag efter olyckan. Det är så ”Chernobyl” börjar.

Den lågmälda dramatiken är radioaktiv

Efter att ”Game of thrones” slutade i maj var det många som frågade vilken som blir tv-seriernas nästa lägereld. På dagen efter att den amerikanska fantasyjätten rullade ut de sista eftertexterna hade inte många gissat att en serie om en 33 år gammal kärnkraftsolycka med en man som heter Jared i huvudrollen skulle bli en global snackis.

Men det räcker att titta på rättegången i sista avsnittet där Legasov förklarar hur olyckan kunde ske med hjälp av röda och blå plattor. Den lågmälda dramatiken är radioaktiv.

Den som ser de scenerna glömmer framför allt inte Jared Harris.