Youtubefenomenet: ”nära breakdown”

avFrida Söderlund

”I just want to be cool” om framgången och nya SVT-serien

De är på väg mot en halv miljon följare.

Humorgruppen ”I just want to be cool” har tvingats lägga sina gamla liv bakom sig.

– I våras var det nära ett mentalt breakdown, säger Victor Beer.

Foto: Youtubesensationerna i ”I just want to be cool”.

Sommaren 2012 trodde humorgruppen ”I just want to be cool” att de skulle nå 5 000 prenumeranter på Youtube. Sedan skulle det stanna där.

Så gick de om 100 000. Sedan 200 000 – och efter det 300 000.

Nästa år tror Joel Adolphson, 22, Emil Beer, 19, och Victor Beer, 22, att kanalen kommer att ha en halv miljon trogna följare.

Det kan, enligt Joel, statistiskt mätas genom att ”hugga ut en tårtbit av svenska befolkningen och placera i princip alla 12-åringar där”.

– Våra sketcher blir bättre och bättre, vi får högre och högre krav på våra egna idéer och det är ju på grund av att det är fler som tittar. I början var det lite ”vad spelar det för roll”, det behöver inte vara perfekt. Nu är det mer så. Vi tänker igenom allt flera steg, säger Victor Beer.

Försökt avsluta

Syskonen Beer och kusinen Adolphsons nya humorserie ”Konsten att få sin mamma att gråta” hade premiär i SVT Flow förra veckan. Det är deras tredje serie för kanalen samtidigt som de fortsätter att släppa sketcher på Youtube-kanalen.

– Vi har varit ständigt i gång med nya SVT-projekt, så trots att vi hållit på i tre år har vi inte kunnat jobba heltid med Youtube. Och det känns som att man har försökt avsluta det livet man hade, med skola och sånt, säger Joel.

Hade ingen koll

Under året har pendlade Joel till dåvarande flickvännen och skolan i Eksjö, Emil jobbade heltid och pluggade på Beckmans designhögskola på kvällarna och Victor gick tredje året på Kungliga tekniska högskolan. Det hårda arbetet gjorde att de valde att lämna sina gamla liv bakom sig.

– I våras var det nära ett mentalt breakdown. Man gick i skolan, skrev manus och spelade in sketcher. Då var det ”vad är det som händer?” Man hade ingen koll på något kändes det som, säger Victor.

– Nu har vi lagt allting på is så länge det håller. Vi vet att det kanske inte kommer att hålla för alltid, vi kommer att göra det så länge vi tycker det är kul, säger Joel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube