Katitzi har det likadant ännu

Fredrik Virtanen om filmen ”Taikon”

Filmen ”Taikon” av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas är en obehaglig påminnelse om vår historia.

Den handlar om den legendariska aktivisten och författaren Katarina Taikon, författare till de älskade barnböckerna om den romska flickan ”Katitzi”. Se den.

Katarina Taikon, vem?

I dag är hon inte särskilt ihågkommen, trots att hon kallats Sveriges Martin Luther King, Jr och skrev självbiografiska ”Katitzi” som också blev tv-serie.

Katarina Taikon föddes i ett tältläger 1932. Efter att ha passerat barnhem, fosterhem och ännu fler tältläger hamnade­ hon i Stockholms intellektuella och kulturella kretsar, främst via boken ”Zigenerska” 1963, som skildrade romers liv inifrån. Hon dog 1995, efter att ha legat i koma i 14 år.

Taikon beskrev en värld som folk inte visste något om, eller inte ville veta något om, och blev stor mediestjärna på 60-talet.

I Sverige på den tiden behandlades romer lika illa som USA:s svarta befolkning behandlades i de allra mest bak­vända och rasistiska delarna av södern. Taikon och Martin Luther King träffades också en gång, den 13 december 1964 efter att King mottagit Nobels fredspris i Oslo.

Romer behandlades som en lägre stående ras, de förföljdes, föraktades, bespottades, jagades. De romer som överlevt århundraden av rasistiskt förtryck och Adolf Hitlers utrensningar - mellan 500 000 och en miljon, kanske fler, romer mördades tillsammans med judar, Jehovas vittnen, homosexuella, funktionshindrade och andra miss­hagliga för fascisterna - hade inget att hämta i Sverige. Gränserna var stängda för romer fram till 1954.

De flesta bodde i tältläger och fick inte bo kvar länge, varpå de inte kunde mantals­skriva sig och därmed fick de inte samma rättigheter som övriga befolkningen.

- Skolgång! Bostäder! En möjlighet till att arbete! Vi ska ha precis sammas möjligheter som andra svenska medborgare har! krävde Katarina Taikon 1964.

1965 gick romer för första gången i första maj-tåg i egen sak och krävde främst att få gå i skolan. Statsminister Tage Erlander talade om tekniska svårig­heter. Det var komplicerat. Om de romer som fanns i Sverige skulle få mänskliga rättigheter ansågs risken stor att fler skulle ”översvämma” landet, säger en tidstypisk reporter i Lawen Mohtadis och Gellert Tamas dokumentärfilm som gick upp på få biografer i fredags.

Olof Palme blev statsminister 1969 och konstaterade att ”Sverige är det första landet som satsat på utbildning, på att lösa bostadsfrågor och skaffa jobb” åt de romer som redan fanns i Sverige men Palme sa samtidigt nej till 47 franska romer som sökte politisk asyl i Sverige. De skickades ur landet utan att ha någonstans att ta vägen, dömda att ständigt resa, inte välkomna någonstans, eller att dö.

I dag sitter den generationens romska barn på gator och torg i Sverige och i Europa, ständigt under hot, ständigt avhysta från plats till plats, förtryckta hemma i Rumänien (som bara använder bråkdelen av de EU-miljarder man fått för att hjälpa Europas mest utsatta folkgrupp), och ofta utan möjlighet att pla­cera sina barn i skolor.

Historien upprepar sig. Katitzi har det likadant än.

Filmen ”Taikon” nämner inte med ett enda ord nuet men handlar om 2015. Skillnaden är att Katarina Taikon inte finns kvar för att föra Katitzis talan.

Veckans ...

BABE. Magnus Wennman, fotograf på Afton­bladet vars bildreportage ”When the children sleeps” välter världen nu.

MINISTER. Alice Bah Kuhnke. Ett år på posten som kulturminister och det har gått oväntat bra i den trånga maktkorridoren. Trots att Bah Kuhnke (MP) regerat på motståndarnas budget har hon fått saker gjorda (ett nytt filmavtal, en medieutredning, nedlagd DAB-radiotjafs etc.), varit synlig och höjt rösten högt och klart i demokratifrågor. Å andra sidan är jag kanske tacksam för det lilla; föregångaren Lena Adelsohn Liljeroth (M) gjorde ingenting under åtta år. Mer än åt tårta.

DÖD. Göran Hägg, författare. En sann folkbildare – och högst trevlig herre – blev bara 68 år.

BALLADALBUM. ”Honeymoon”, Lana Del Rey. Årets svävande noir-rock är så smutstig och vacker och fantastisk men mitt i allt längtar jag efter att Del Rey drar upp bpm-maskinen och gör tre­minuters poppunkstänkare. Nästa album kanske? Lana Del Rey kan nog allt.

TV-SERIE. ”Ray Donovan”, HBO Nordic. Katie Holmes är också alldeles strålande. Nu hoppas vi 1) Att det blir en säsong fyra av det bästa familjedramat sedan ”Sopranos”. 2) Att Holmes får en större roll (om hon överlever säsongsavslutningen) och slipper tandställningen.

GUBBROCK. ”Hollow Meadows”, Richard Hawley, den gamle Pulp-mannen, är tillbaka smäktande, fin och ledsen.

TV-PEPP. ”Homeland”, SVT, börjar igen i kväll! Klockan 22.00, bara ett dygn efter USA-premiären – fast bara på SVT Play. Sänds på SVT24 kl 22.45 och söndagen den 11 oktober kl 22.00 på SVT1. Go, Carrie, go!

Fråga Fredrik

Tomas Ledin.

Jag läste din grymma krönika om ”Hela Sverige skramlar” och kampen mot rasismen men för sent (jag råkar befinna mig i Kanada om du undrar) så jag missade galan. Vem var allra bäst?

Din vänliga nätstalker Exxo

SVAR:Tomas Ledin! ”En del av mitt hjärta”!