Trenderna vi snart kommer börja hata

Karolina Fjellborg om tre serietrender vi kommer tröttna på – mycket snart

Funkar något en gång kan det funka igen. Och igen. Och igen.

Men igen?

Här är tre serietrender vi snart kommer att börja ­hata.

1. Det historiska ­dramat med (eller utan) fantasyinslag

Historiska dramer går förstås aldrig ur tiden. Men det här med att alla nu ska surfa på svärd- och ringbrynjevågen och göra sin egen, underlägsna variant av HBO:s oefterhärmliga medeltidsmonster ”Game of thrones” lär snart bli tröttsamt.

”Vikings” funkar på sina egna, lite torrare premisser, och ”Outlander” är en effektiv blandning av romantik, fantasy och diskutabel feminism.

Men Netflix skrytbygge ”Marco Polo” blev mest tuttar och våld i snygga miljöer. Och bland alla rapporter om att BBC filmar sin egen ”Game of thrones” (”The last kingdom”), om att MTV filmar sin egen”Game of thrones” (”The Shannara chronicles”), och om att Netflix planerar sin egen, familjevänliga ”Game of thrones”, baserad på ett tv-spel dessutom (”The legend of Zelda”), blir det rätt uppenbart att det här håller på att spåra ur. Typ rejält.

Och dyrt kommer det bli.

2. Superhjältarna

Det tog ett tag för den nya superhjältevågen att ta sig från storduk till tv. Men ”Arrow” satte igång en smärre lavin av serier baserade på serietidningshjältar, med eller utan direkta superkrafter.

”Agents of S.H.I.E.L.D.”, ”Gotham”, ”The Flash” och ”Constantine” följdes av ”Agent Carter”. Snart kommer ”iZombie”, och i april landar ”Daredevil” från Netflix – som sedan ska bombardera med ytterligare fyra Marvel-baserade serier.

X antal andra projekt är dessutom i pipeline, och vi kommer att få nog.

3. Antologiserierna

Egentligen älskar jag antologiserierna, som har en massa fördelar. Och ”American horror story”, ”True ­detective” och ”Fargo” har alla varit ess.

Men inflationen nalkas.

Steven Soderberghs ”The girlfriend experience”, om lyxeskorter, är en av många antologier det surras om. En annan är en komediantologi baserad på Tom Hanks-filmen ”Svensexan” från 1984.

En troligtvis inte så genial idé.

Och Ryan Murphy och Brad Falchuk, som väckte det slumrande formatet till liv med ”American horror story” och nu verkar ha snöat in på det totalt, är på gång med både true crime-antologin ”American crime story” och skräckhumor-antologin ”Scream queens”.

Kan bli lite mycket av det goda.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln