”Hairspray” helt unik i fettfobiska Hollywood

Sylvia Balac: Melissa McCarthy och Rebel Wilson blir fortfarande castade som roliga TJOCKA kvinnor

Visst får du vara tjock kvinna i en Hollywood-film. Men då får du vara beredd på att höra det i var och varannan scen.

Melissa McCarthy och Rebel Wilson är två starkt lysande komedistjärnor på Hollywoods himmel. Men de är inte castade som roliga kvinnor. Utan som roliga TJOCKA kvinnor.

I alla deras filmer görs det billiga poänger på att de är överviktiga. Wilsons namn i ”Pitch perfect”-filmerna är till och med Fat Amy. Och deras respektive tv-serier – ”Mike & Molly” för McCarthy och ”Super fun night” för Wilson – går också ut på att de är tjocka.

En enorm och till synes oöverstiglig utmaning i fettfobiska Hollywood är att ha en överviktig kvinnlig huvudperson utan att göra någon poäng av mängden kroppsfett alls.
 

I väntan på denna utopi får vi titta om och om igen på ”Hairspray”. Inte den menlösa kopian från 2007 utan John Waters kitschiga original från 1988 med Ricki Lake i huvudrollen.

Visserligen ignoreras inte det faktum att Tracy Turnblad är av det rundare slaget, men det är inte filmens fokus. Tracy kallar sig själv klädsamt knubbig och även om hennes nemesis Amber kallar henne fet skiter Tracy högaktningsfullt i det. Med okuvligt självförtroende dansar hon sig in i primetime-tv, får modelljobb och leder demonstrationer mot segregering.

Hon vill ha den snygge killen (Michael St. Gerard) och han vill ha henne också.

Inte för att hon är tjock. Inte trots att hon är tjock. Utan för att hon är fantastisk.
 

Och det, en överviktig leading lady som är hjältinna OCH får killen i slutet, det existerar inte utanför ”Hairspray”. Tyvärr.
 

Skämten om Melissa McCarthys vikt haglar i bioaktuella ”Spy”. Läs Jens Petersons recension av filmen

Följ ämnen i artikeln