Sebastian Staksets kritik mot gangsterrapmotståndarna: ”Hycklare”

”Det är okej för människor att kapitalisera på det”

Uppdaterad 2022-10-31 | Publicerad 2022-10-30

Röster har höjts för att gangsterrap ska begränsas i public service.

Sebastian Stakset kallar genrens kritiker för ”hycklare”.

– Jag har inte hört några kritiska röster om att ”Snabba Cash” inte borde visas på Netflix, säger han.

Den kontroversiella genren gangsterrap diskuterades flitigt förra året.

Dels efter att artisten Yasin vann dubbla priser på P3 Guld – trots att han satt häktad för stämpling till människorov. Och dels efter att Einár skjutits till döds i slutet av oktober.

I efterdyningarna av rapparens död föreslog bland annat Sverigedemokraterna att man skulle begränsa gangsterrap i public service.

Sebastian Stakset, 36, som slog igenom i Hiphop-gruppen Kartellen under artistnamnet Sebbe Staxx, anser att människorna som pekar ut genren är ”hycklare”.

– Det är inte deras moraliska kompass som har styrt de här beslutet, utan det är deras rädsla att blir kritiserade. De gör som Pilatus gjorde, tvättar händerna och låter Jesus hänga på korset, säger han.

Jämför med ”Snabba cash”

Han jämför med reaktionerna på succéboken samt Netflixserien ”Snabba cash”.

– Du kan ha en överklassavdokat från Östermalm, eller var han nu kommer ifrån, som skriver en bok som heter ”Snabba Cash”, och som kapitaliserar på det här. Och på en snedvriden bild. För ärligt talat, det är inte så att hans böcker är faktabaserade, säger han.

Sebastian Stakset

– Det är okej för andra människor att komma in och kapitalisera på det här, och visa det från ett annat håll. Och jag har inte hört några kritiska röster om att ”Snabba Cash” inte borde visas på Netflix.

”Väldigt stora problem”

De unga stjärnorna inom gangsterrapen drivs främst av en vilja att beskriva verkligheten i utanförskapsområdena, tror Stakset.

– När de gör det, blir de jättekritiserade, säger han.

– Då blir det så: Vem har rätten att äga berättelsen? För mig kommer det alltid att vara människan som gått igenom det, det självupplevda, för det blir det närmsta.

Samtidigt medger han att det finns problem inom genren.

– Men det finns också väldigt stora problem i att kapitalisera på den och sedan exkludera den. Och sedan tvätta sina händer för att man själv blir rädd, säger han.

Kartellen 2014

Följ ämnen i artikeln