Lasse Lindroths dotter: Stolt att folk kommer ihåg honom

Nu visar SVT dokumentär om ståuppkomikern

Uppdaterad 2022-11-09 | Publicerad 2019-10-11

Hon har aldrig träffat sin pappa. Hon var det ofödda barnet, när han omkom i en bilolycka, 26 år gammal.

Nu medverkar hon i en SVT-dokumentär om sin far, ståuppkomikern Lasse Lindroth.

– Det gör mig glad att folk kommer ihåg honom, säger Olivia Lindroth Steinwall, 19.

Han var lyrisk inför det faktum att han snart skulle bli pappa, men den unge komikern hann aldrig få uppleva den omtumlande glädjen.

Lasse Lindroth omkom i en bilolycka för 20 år sedan, den 11 juli 1999. Han var på väg hem till sin nyblivna hustru Emma efter en bejublad scenshow i Norge.

Han blev 26 år gammal.

Olivia Lindroth Steinwall föddes sex månader efter sin pappas död.

Nu medverkar hon i dokumentärfilmen "Allt för ett skratt" på SVT Play om hennes pappa, ståuppkomikern Lasse Lindroth. Även Olivias mamma, Emma Lindroth Steinwall, 46, är med.

Olivias föräldrar hann bara vara gifta i tre veckor.

Hur relaterar man till en far som man aldrig träffat?

Olivia Lindroth Steinwall minns inte när hon som liten blev varse att hon hade en pappa som inte längre fanns i livet.

– Jag har vuxit upp med att veta om det, säger hon.

– Men jag har inte saknat att ha en pappa i livet, det har jag ju haft.  Jag har två pappor. Jag vet ju inget annat, säger hon över en lunch i Gamla Stan i Stockholm, där hon numera bor.

Blev adopterad

Hon fick så småningom en ny familj och två yngre halvbröder.

Olivia var 18 år när hon blev adopterad av sin styvpappa.

– Det var något som vi hade pratat om en tid. Jag tycker det var lite fint att det var mitt eget val, säger hon.

Att vara adopterad är en erfarenhet hon delar med sin biologiska pappa Lasse. Han var sex månader när han adopterades från Iran av sina svenska föräldrar i Täby.

Olivia har ärvt sin pappas mörka hår och stora bruna ögon. Att han var mörkare än många andra svenskar fick honom att uppleva ett utanförskap, eftersom han hela tiden klassades som invandrare av andra.

Oliva Lindroth Steinwall tycker om filmen och gillar att den ger en lite osminkad och mångfacetterad bild av hennes pappa.

– Det känns mer äkta. Det kan lätt bli så annars när man berättar om någon som är död att man glorifierar den personen, säger hon.

Stolt över dokumentären

Hennes pappa har alltid funnits med henne genom de berättelser som hennes mamma och andra har förmedlat. Dokumentären har gett Olivia nya pusselbitar till vem han var.

– Jag har ju min bild av honom. Det här är arbetskamraternas bild. Och för varje nytt perspektiv man får blir ju bilden mer nyanserad, säger hon.

Vad tänker du om att SVT hyllar din pappa med en dokumentär 20 år efter hans död?

– Det gör mig glad och stolt att folk kommer ihåg honom, att man fortfarande pratar om honom.

Vad har du själv för bild av din pappa?

– Att han var orädd, kaxig, generös och omtänksam.

Häcklade rasister och nazister

Lasse Lindroth fick sitt stora genombrott först sedan han hittat sin scenfigur – invandraren Ali Hussein från Rinkeby.

Som den gestalten häcklade han oss och drev med våra fördomar. Han slogs mot rasism och främlingsfientlighet. Och hårdast slog han mot rasister och nazister.

– Mycket av det han sade då är pinsamt relevant för vår samtid. Det kan ju vara en påminnelse, säger Olivia Lindroth Steinwall.

Lasse Lindroth blev på grund av det utsatt för mordhot från nazistiska grupperingar och blev överfallen utanför klubben Norra Brunn i Stockholm, där han brukade uppträda. Han fick därför livvaktsskydd.

Som komiker kanaliserade han sitt samhällsengagemang via humorn. Det politiska engagemanget går igen även hos hans dotter.

”Vi är väldigt lika”

Olivia Lindroth Steinwall har sedan tonåren varit aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund och är nu anställd som förbundsorganisatör på kansliet i Stockholm. De frågor hon värnar mest om rör hållbarhet och frihet.

– Samhällsfrågor och politiska frågor kommer alltid att vara viktiga för mig, säger hon.

Vad är din pappa för dig i dag?

– Inspiration. Jag känner att vi är väldigt lika, säger Olivia Lindroth Steinwall.

– Att tänka på honom gör att jag kanske vågar vara mig själv lite mer. Han sket ju i vad folk tyckte om honom, han var obrydd. Så jag tror att det kan göra mig lite tuffare och mer orädd.

På viket sätt har din pappa inspirerat dig?

– Jag tycker att jag lärt mig att kunna skratta åt saker. Jag tycker att det blir ett bättre debattklimat med humor och självdistans. Det tycker jag att pappa hade. Även om han inte var invandrare själv så gjorde han satir av vem folk såg honom som, säger Olivia Lindroth Steinwall.