Ingvar Oldsberg har fått tid för operation

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:

Efter år av elände har Ingvar Oldsberg äntligen fått en tid för en höftoperation.

Men om det gör honom smärtfri återstår att se.

– Det är fortfarande en öppen fråga om värken, som gör att jag bara kan gå två-tre steg i taget, kommer från höftleden eller från diskarna i ryggen, säger han.

Tv-legendaren Ingvar Oldsbergs hälsa har sviktat de senaste åren. Framförallt är det tilltagande värk i ryggen som gjort att han numera bara kan gå mycket korta sträckor innan han är tvungen att stanna.

Problemet har bland annat varit att Ingvar Oldsberg har haft svårt att överhuvudtaget få en operation då hans pacemaker inte tålde en magnetröntgen. Han fick sedan en ny pacemaker, men trots det fick han ingen operation och anledningen var enligt tv-profilen att läkarna var rädda.

– Min tes är att de är överdrivet rädda och det av den enkla anledningen att de ser löpsedlar framför sig; ”Vi lyckades inte och Ingvar Oldsberg dog”, förklarade han för Aftonbladet i juni.

Opereras på Mölndals sjukhus

Efter det har planerna varit allt ifrån att genomföra en höftoperation på egen bekostnad i Belgien till att operera sig på ryggkliniken i Strängnäs som hörde av sig när de läste om Oldsbergs problem.

Nu verkar det dock som att allt är på väg att lösa sig. Ingvar Oldsberg har nu äntligen en operation inbokad på Mölndals sjukhus den 11 mars.

– Det ska bli väldigt skönt att äntligen få göra det. Men det är fortfarande en öppen fråga om värken, som gör att jag bara kan gå två-tre steg i taget, kommer från höftleden eller från diskarna i ryggen. Läkarna säger att diskarna ligger fel, de längst ned och där kan man inte operera säger de utan det ska självläka.

Foto: ANDERS DEROS
Ingvar Oldsberg.

Kan man inte se på röntgen om en höftoperation skulle lösa problemen?

– Nja, man kan se på röntgen att det kan krävas en operation av höfterna för de är kassa, men jag har inte ont där. Jag kör på testcykeln och roddapparaten och det har jag inte ont av.

Är det så att diskarna läker av sig själv? Det är väl vanligt att man opererar trasiga diskar?

– Ja, men det vill de inte göra i det här fallet.

Ingvar Oldsberg har haft stora problem att röra sig under lång tid och senast runt jul så tvingades han och särbon Maria Sandeblad ställa in en planerad resa till Portugal på grund av smärtorna.

Det känns som du är fånge i ditt eget hem?

– Ja, så är det ju. Men där kommer Maria in i bilden och ser till att det blir lite glamour. Nu är det dessutom så kort tid kvar till operationen. Det här eländet har ju hållit på i flera år.

Planerar utlandsresa

Oldsberg berättar också att de redan planerar att resa utomlands så fort hälsan tillåter.

– Vi fick ju boka av utlandsresan i julas, men det gör vi inte nu. Vi har en resa på gång till Glasgow direkt efter operationen för jag gillar det engelska landskapet. Vi tar tåg upp från London, sedan åker vi tillbaka, tar tåget under Themsen till Paris och så en övernattning där innan vi åker hem därifrån.

Vad ska ni göra i Glasgow?

– Vi är kanske där tre dagar, det är en tilltalande stad och språkligt intressant och så får vi väl äta det där haggis som är gjort på en massa inälvor, säger Ingvar Oldsberg och skrattar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM