Hon anmälde dickpic och vann i rätten: ”Visste inte att man kunde bli fälld”

Massi Fritz uppmaning: ”Polisanmäl alltid”

Uppdaterad 2024-03-07 | Publicerad 2024-02-10

Mannen som skickade en dickpic till Andra ”Börshajen” Farhad dömdes i rätten.

Nu önskar hon att fler vågar anmäla brotten.

– Innan förstod jag inte att män faktiskt kunde fällas för den här typen av brott, säger hon.

Sexuella inviter, videor på könsorgan och bilder på strypta kattungar – det är bara exempel på oönskade saker som Andra Farhad, 30, fått skickat till sig genom åren.

Farhad, som gjort sig känd som ”Börshajen” berättar att hon länge tänkt att meddelandena är en baksida av offentligheten och att det vore lönlöst att polisanmäla dem.

Men när hon för lite mer än ett år sedan vaknade upp till en video följt av fyra meddelanden från en för henne okänd man, fick hon nog.

– Jag var hemma och sjuk, låg i min säng som är min tryggaste plats i världen. När jag öppnade meddelandena blev jag så förbannad. Jag kände att nu får det räcka, säger hon.

Trots att Andra Farhad saknade hopp om att en anmälan skulle leda någonstans bestämde hon sig för att göra en.

– Jag tänkte att om han får ett brev hem från polisen så kanske han blir lite rädd och inte skickar det här till fler personer, berättar hon.

När polisen ringde upp för att göra ett förhör några dagar senare blev Andra Farhad förvånad. Men ännu mer chockad blev hon när de efter ett par veckor lyckades spåra mannen och åklagaren väckte åtal.

Andra ”Börshajen” Farhad.
Jag såg att han var inne och kollade på mina storys från olika konton och fick panik

Försökte dra tillbaka anmälan: ”Fick panik”

Den följande rättsprocessen blev en mental utmaning och Andra Farhad berättar att hon flera gånger funderade på att dra tillbaka sin anmälan.

– Jag såg att han var inne och kollade på mina storys från olika konton med samma profilbild, då fick jag lite panik, säger hon och fortsätter:

– Jag ringde mitt målsägarbiträde och sa att jag ville dra tillbaka allt, men han svarade att det var försent, åklagaren hade ju redan väckt åtal.

I efterhand är hon glad att hon fullföljde processen.

En rättsal fylld med kvinnor

Rättegången hölls i december och mannen dömdes för sexuellt ofredande.

– Då kände jag att fan vad skönt att jag polisanmälde, och fan att jag inte har polisanmält alla gånger tidigare, säger hon.

Som straff fick mannen böter och betala skadestånd.

– Jag kände samtidigt att det riktiga straffet var att han fick sitta där. Jag såg hur mycket han skämdes, säger Andra Farhad.

– Det var lite livets ironi. Åklagaren var kvinna, jag var kvinna och domaren var kvinna. Han satt i en rättssal fylld med kvinnor när han stod åtalad för sexuellt ofredande – och fälldes.

Cecilia Bödker Pedersen är generalsekreterare för föreningen Storasyster.

Föreningen Storasyster: ”Stort samhällsproblem”

Cecilia Bödker Pedersen är generalsekreterare för föreningen Storasyster, som hjälper personer som utsatts för sexuellt våld.

Hon tycker att hela samhället behöver bli bättre på att förstå vad det faktiskt innebär att bli utsatt för sexualbrott digitalt och på sociala medier.

– Att bli utsatt för sexuella hot eller andra sexuella brottshandlingar på nätet kan få lika stora och allvarliga konsekvenser som en våldtäkt eller ett brott i fysisk form.

– Speciellt barn och unga lever stora delar av sina liv på internet och det som sker där är lika verkligt som det som sker utanför, säger hon.

Cecilia Bödker Pedersen tror att skolan och sexualundervisningen spelar en viktig roll i förebyggandet av sexuella brott. Hon tycker samtidigt att hela samhället kan bli bättre på att prata om problemen.

– Vi har ett stort samhällsproblem när det gäller sexuellt våld. Varje år blir en av fyra unga kvinnor utsatta för någon form av sexuellt våld i Sverige, det måste vi våga prata om, säger hon.

Massi Fritz: ”Polisanmäl”

Även stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz ser allvarligt på brotten.

– Den som gör sig skyldig till sexuellt ofredande kan dömas till böter eller fängelse i högst två år, förklarar hon.

Elisabeth Massi Fritz.

Massi Fritz tycker att att man alltid ska polisanmäla oönskade dickpics och förklarar att det ofta finns digitala spår som är viktiga att dokumentera då de kan hjälpa utredningen och vara avgörande för en fällande dom.

– Det kan exempelvis handla om bilder, sms eller chattar som styrker den oönskade kontakten, förklarar hon.

Massi Fritz poängterar också att man alltid har rätt att begära ett målsägandebiträde som hjälper en under hela rättsprocessen.

Andra Farhad: ”Får inte heller bli en kvinnofråga”

Andra Farhahad har efter rättegångsprocessen valt att engagera sig i frågan.

– Innan förstod jag inte att män faktiskt kunde fällas för den här typen av brott, för det vi alltid har fått höra är att det inte går och att det bara kommer att läggas ner.

Sitt skadestånd skänkte hon till Storasyster och nu önskar hon att fler ska våga anmäla nätrelaterade sexualbrott.

Hon är samtidigt noga med att poängtera att det hela inte får bli en kvinnofråga.

– Jag tycker att det är viktigt att både män och kvinnor vågar prata om det här och om hur man beter sig på nätet, säger hon.

– Det är också viktigt att prata med barn och pojkar så att vi inte uppfostrar nästa generations äckelgubbar.