Spotify hotar lämna Sverige – kritiserar företagspolitiken

Publicerad 2016-04-12

Utmanar politikerna i nytt utspel om bostäder och skatter – Mikael Damberg dröjer med svar

Martin Lorentzon och Daniel Ek.

Spotify kommer anställa tusentals personer.

Men lagar och regler gör att det svenska företaget får svårt att göra det i Sverige, skriver grundarna i ett öppet brev.

”Vi i Sverige måste bestämma oss för vilket typ av land vi vill vara”, skriver de i ett öppet brev.

– Regeringen har arbete igång och stort fokus på alla de här frågorna, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon sätter press på Sveriges politiker.

I ett öppet brev hotar de att ta musiktjänsten med sig och lämna landet om inte företagarpolitiken förbättras.

”När vi grundade Spotify var vår dröm att bygga ett bolag i Sverige som är med på den allra högsta nivån globalt, och därigenom förhoppningsvis kan inspirera andra i Sverige att starta bolag och växa. Det är för oss galet att Europa, med en större befolkning än USA, inte har ett enda bolag i paritet med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon och de andra amerikanska storbolagen. Vi vill visa att det går”, skriver de.

Ohållbar bostadspolitik

De skriver att Spotify kommer anställa tusentals personer de närmaste åren och pekar på flera faktorer till varför det blir svårt att förlägga expansionen i Sverige.

”Det första hindret rör, vilket vi gång på gång har påpekat, tillgången till bostäder och då speciellt hyresrätter. Idag har vi medarbetare från 48 länder i Stockholm. Att ställa krav på att unga människor som kommer till ett nytt land direkt ska köpa dyra bostadsrätter minskar attraktionskraften och är inte långsiktigt hållbart.”

Kritiserar skattereglerna

Det andra rör vårt utbildningssystem. Behovet av programmerare och utvecklare är enormt och därför måste vi helt enkelt utbilda fler. Det är avgörande för Göteborgs och Stockholms förmåga att behålla och ta vara på det momentum vi har. Det är fortfarande obligatoriskt med slöjd i den svenska skolan, men inte med programmering.”

”Det tredje hindret handlar om våra möjligheter att göra våra medarbetare till delägare. Att skattereglerna i praktiken i Sverige gör det omöjligt med personaloptioner är väl känt och därför har en utredning arbetat med denna fråga under flera år. De har nu presenterat sitt förslag och det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart”.

Daniel Ek och Martin Lorentzon ställer inte upp på en intervju med Aftonbladet.

Lorentzon skriver dock i ett mejl:

”Vi är måna om att vara med i att rusta Sverige för framtiden och har verkat för att det ska bli så startupvänligt som möjligt. Sverige är näst bäst på att bygga miljondollarstartups - i världen. Men flera av dem har blivit uppköpta. Vi har aktivt drivit debatt med politiker under de senaste åren, men nu ser vi att detta inte tagits på allvar. Det är problematiskt för Sverige.”

M: ”Regeringen är fel ute”

Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered vill bjuda in Spotify till samtal.

– Utvecklingen är väldigt oroande, Moderaterna vill ha fler företag som Spotify i Sverige och där kan man konstatera att regeringen inte gjort tillräckligt, säger han.

Vad har ni själva gjort åt det Spotify punktmarkerar i sin artikel?

– Vi vill införa biten med programmering från första klass. Sedan ett år tillbaka har vi konstaterat att skolan måste utvecklas för att rusta eleverna bättre. Under det senaste årets budgetförslag har vi också varit tydliga med att vi vill ha bättre villkor för optioner för att den här typen av företag ska kunna växa.

Bostadssituationen då?

– Ja de är rätt ute, det är ett stort bekymmer. Det behöver till radikala regelförenklingar så att det kan byggas mer, snabbare och enklare. Vi behöver en fungerande hyresmarknad, för väldigt många människor handlar det inte om att köpa utan hytta en bostad när du börjar på högskola eller ett företag som Spotify. Det händer inte så mycket från regeringens sida.

Regeringen: Frågorna är på bordet

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s) menar att man har arbetet igång på alla de punkter Ek och Lorentzon tar upp.

– Inte minst bostadssituationen i Stockholm och våra större städer. Det är det största tillväxthotet i de här regionerna. Regeringen gjorde de största bostadspolitiska satsningen på 20 års tid för att få fram fler hyreslägenheter men också för att få kommunerna att prioritera att få fram mark för bostadsbyggande.

Han menar också att förra regeringen

– Tidigare skolminister Jan Björklund (L) tyckte inte att Ipads eller datorer var särskilt viktiga i undervisningen, då kommer man inte till frågan om programmering heller. Sverige var ett av de få länder som inte hade en it-strategi för skolan trots att man investerade mycket pengar i datorer men hade inte ett sammanhängande tänk i hur de skulle användas.

– Jag har full förståelse för att de digitala startupbolagen har en kortare startupsträcka än det politiska systemet, men vi tar frågorna på stort allvar.

När kan då ni göra Spotify nöjda?

– Flera av de åtgärder som Spotify diskuterar finns på bordet, både i form av konkret budget i bostadsbyggande, förslag från Skolverket att få in programmering i svenskt skolväsende och en utredning om hur ett optionsprogram kan utvecklas, som den förra regeringen skrev direktiven för. Den ligger på remiss nu.

Han menar dock att ett företag som Spotify kan behöva lämna sitt bo i Sverige.

– Ett företag som växer och finns på en så het marknad möter ibland tillväxthinder. Jag hoppas att de ska våga och vilja fortsätta växa här men jag inser också att Spotify just nu är så stort att man kommer behöva växa på internationella marknader – på ett sätt man inte kan göra bara med 10 miljoner användare bara i Sverige – för att möta konkurrensen från till exempel Apple.

Följ ämnen i artikeln