”Chernobyl” väcker obehaget till liv igen

Per Bjurman om oron efter kärnkraftsolyckan: ”Fanns Sverige kvar?”

BOSTON. – Sverige är finito!

Det var det första jag hörde om Tjernobyl – av en taxichaufför i Alicante.

Obehaget från det ögonblicket väcktes till liv av Johan Rencks skakande mästerverk till serie om katastrofen.

När arrogante chefsingenjören Anatoly Dyatlov den där aprilnatten för 33 år sedan tvingade fram testet som till slut fick den felkonstruerade kärnkraftsreaktorn utanför Pripyat att explodera befann jag mig på tågluff med ett rövarband från Dalarna och eftersom det varken fanns mobiltelefoner eller internet på den tiden – och vi i det sällskapet inte precis lusläste dagstidningar under våra räder över kontinenten– levde jag längre än de flesta i behaglig okunskap om vad som hänt.

Men en morgon utanför tågstationen i Alicante klev en taxichaffis fram och frågade var vi kom ifrån och när vi svarade ”Sverige” spärrade han upp ögonen.

– Suecia finito! Big explosion, ropade han och fick fram en tidningssida med grafik som visade något slags moln över hela Skandinavien.

– El disastre nuclear, fortsatte mannen upphetsat. 

Sedan var vi tvungna att kliva på en buss till Benidorm – nej, kulturresa pågick inte…– och svävade under en timmes resa ner längs Costa Del Sol i ovisshet om Sverige överhuvudtaget fanns längre.

Luren i telefonkiosken utanför bussterminalen vid Playa Levante darrade rätt avsevärt i min hand när jag hade lyckats peta i några pesetas och till slut fick en signal att gå fram till Slingergatan i Borlänge…

Att följa ”Chernobyl” på HBO hade garanterat varit omskakande även utan den erfarenheten i bagaget, men det starka obehaget från de där timmarna i den spanska solen väller upp ur minnets katakomber med förbluffande styrka och skänker hela upplevelsen extra tyngd och svärta.

Reaktionen bekräftar, antar jag, bara storheten i serien. Dess lika råa som extremt detaljerade autenticitet – hyllad av ryska bekanta som häpnar över hur exakt både vardagens rekvisita och den sovjetiska mentaliteten skildrades – gick helt enkelt inte att värja sig mot, den rörde upp de starkaste känslorna per automatik.

Förhoppningsvis belönas Johan Renck rikligt för sin geniala regi – och Jarred Harris för sitt fullständigt lysande porträtt av kärnfysikern Valeri Legasov.

En annan förhoppning är att ingen annan någonsin behöver fråga sig om hemlandet fortfarande existerar.


ORSAKER TILL EXTAS

”Chernobyl” (HBO-serie)

– Bland det bästa som gjorts för tv.

Dr. John (Ikon)

– Farväl, store mästare. Du var the rooster!

Rickie Lee Jones – ”Kicks” (Album)

– Somliga upphör aldrig att vara angelägna.