90-årige Stanton - en riktig rökare

Foto: CHRIS PIZZELLO /AP
Harry Dean Stantonpå Los Angeles-premiären av filmen ”Into the wild” den 18 september 2007.

LOS ANGELES. Han super, röker och har såvitt resten av världen vet inte ägnat en minut av det senaste seklet åt motion.

Ändå tycks Harry Dean Stanton må precis hur bra som helst när han en sedvanligt sen natt firar sin 90-årsdag med bland andra Jack Nicholson på legendariska Dan Tana’s i West Hollywood.

Nu låter det som att jag är med på festen och jag ­säger inte emot om någon påstår att jag hoppas att det är så det ska framstå för den som bara skummar genom ingressen, men tyvärr.

Jag kommer till Dan Tana’s – en kalifornisk version av gamla Elaine’s och därför mitt home away from home i västerled – ett par kvällar för sent och får nöja mig med svenske matrie d’-Christians referat.

Det är dock upplyftande så det räcker.

Harry Dean Stanton – känd för epokgörande insatser i filmer som ”Repo man” och ”Paris, ­Texas” – fyller alltså 90 och några av Hollywoods coolaste namn sluter upp på födelsedagsbarnets stamlokus på Santa Monica ­Boulevard.

Jack Nicholson – numera närmast eremit, vanligen ute i offent­ligheten bara när Lakers spelar hemma i Staples Center – är där, liksom Bill Paxton, Rebecca De Mornay, Dabney Coleman ­(kolerisk ”Tootsie”-stjärna som av oklara skäl en gång blev så arg på undertecknad på nämnda Elaine’s att han höll på att explodera), Amanda Plummer, otäcke Patrick Bergin och Ed Begley Jr. Nånstans i environgerna ska Sean­ Penn röra sig ­också, men det kan min uppgiftslämnare inte bekräfta.

Naturligtvis blir det blött och livat. Harry Dean har inte blivit 90 tack vare sitt hälsosamma ­leverne. Han är som klippt direkt ur en Bukowski-roman – eller en smutsig Tom Waits-ballad – och gör allt man inte ska.

Praktiskt taget varje kväll i veckan lämnar han sitt hus i Laurel Canyon och ger sig ut på stan och det ­slutar nästan alltid med att han sitter på just Tana’s och dricker och röker och pratar tyst med alla som vill konversera. Ja, Harry Dean är den ende i hela Kalifornien som får röka på barer och restauranger. Ingen säger åt 90-åringar som ser så coola ut.

I så här präktiga tider kan jag inte låta bli att tycka att det är lite härligt.

Lite stör det förhoppningsvis en och annan Bror Duktig att människor med dylik livsstil blir 90.

På födelsedagen slutar det, framåt två-tiden, med att han sveper en bourbon och börjar sjunga gamla Dean Martin-serenader för en andäktig publik.

Sen blir det förstås efterfest hemma hos 79-årige Nicholson också …

1 av 3

Orsaker till extas

”The night of” (HBO-serie)

Ja, alla har rätt. Den här New York-­sagan har börjat ­sensationellt bra.

”All things must pass” (dokumentär)

Historien om saknade skivbutikskedjan Tower Records är riktigt betagande.

Suicide – ”Rocket USA” (klassiker)

Hej då, Alan Vega. Tack för elchockerna.

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM