Dermot Clemenger om sonens sjukdom: ”Han har varit en hjälte”

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

I vintras tappade Dermot Clemengers son Marcus vikt och gick ofta
på toaletten.

Efter ett läkarbesök fick de beskedet: diabetes typ 1.

– Jag beundrar hans sätt att ta det här, säger Dermot.

Före detta ”Let’s dance”-domaren Dermot Clemengers, 45, liv har drastiskt förändrats den senaste tiden. Tidigare i år fick hans 11-årige son Marcus diagnosen diabetes typ 1 efter att Dermot och sonens mamma Diana fattat misstankar.

– Marcus dricker alltid vatten, men han drack ovanligt mycket. Han kunde vakna mitt i natten, gå på toa och sen hälla i sig två stora glas. Han hade också gått ned i vikt, säger han.

Dermot beskriver sonen som en lugn kille, men en dag när Marcus kom hem från skolan var han ovanligt grinig och trött varpå Diana bokade tid på vårdcentralen.

– Det sista vi tänkte på var diabetes utan vi funderade på urinvägsinfektion, men efter prover så misstänkte läkaren diabetes. Hans blodsocker var tjugo och det ska ju vara mellan fyra och åtta.

Livet vändes upp och ned

Föräldrarna och Marcus fick senare misstankarna bekräftade och livet vändes upp och ned.

– Allt kändes så dramatiskt. Han fick insulindropp i en och en halv dag och sen blev vi väldigt väl omhändertagna. Vi låg på sjukhus en vecka och det var så uppstyrt. Vi kände att vi fick all den hjälp och info vi behövde. Man tror ju att man vet vad diabetes är, att man inte ska äta socker och så, men det är skillnad hur man behandlar diabetes idag mot tidigare, säger Dermot och förklarar att Marcus kommer att kunna leva ett normalt liv med sin favoritsysselsättning parkour och gymnastik.

”En stor livsförändring”

Bland annat räknar man numera kolhydrater för att kunna dosera korrekt mängd insulin.

– Visst är det en stor livsförändring, men man behöver inte lägga om all kost. Sedan 2012 behandlar man det så att man räknar kolhydrater så man kan dosera rätt. ”Problemet” är att hans kropp producerar en liten mängd insulin så det är lite svårt. Det blir enklare när kroppen så småningom slutar med det för då vet man exakt, säger Dermot.


1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO frilans/AFTONBLAD

Så hur har det här påverkat familjen?

– Det är lite tidigt att säga, men förut handlade man bara och lagade mat. Nu när man ska läsa innehållet för Marcus del så får man ibland en chock hur mycket socker och hur många kolhydrater viss mat innehåller. Det blir ett uppvaknande och i förlängningen en positiv förändring för hela familjen.

”Varit en hjälte”

Familjen har nu förlikat sig med situationen och Dermot säger att han är en optimist som alltid ser glaset som halvfullt.

– Ja, Marcus har en sjukdom som han kommer ha livet ut, men den kan behandlas. Det hade kunnat vara en mycket allvarligare sjukdom.

Han är imponerad över hur sonen har tacklat beskedet och situationen.

– Han har verkligen varit en hjälte och jag beundrar hans sätt att ta det här. Marcus har inte ifrågasatt någonting. Han har förstått att han har diabetes och att han måste ta insulin.

ARTIKELN HANDLAR OM