Statsministern sörjer Michael Nyqvist: ”Berörde mig djupt”

avJakob Meijer

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Michael Nyqvist.

En hel värld sörjer Michael Nyqvist.

Nu hedrar även statsminister Stefan Löfven skådespelarens minne.

”Jag fick en gång frågan vem som skulle spela huvudrollen om det någon gång görs en film om mig. Utan att tveka svarade jag: kan man be om Michael Nyqvist”, skriver han på Facebook.

I tisdags avled folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist efter en tids sjukdom. Guldbaggevinnaren sörjs av både kollegor och filmälskare världen över, däribland Helen Sjöholm, Krister Henriksson och Isabella Scorupco. Nu hedrar även statsminister Stefan Löfven Michael Nyqvist.

I ett personligt inlägg på Facebook skriver statsministern att han och frun Ulla, precis som många andra, besökte Dramaten under torsdagen för att skriva i kondoleansboken för skådespelaren.

Han berättare vidare att Michael Nyqvist var hans val om det skulle göras en film om statsministern.

”Jag fick en gång frågan vem som skulle spela huvudrollen om det någon gång görs en film om mig. Utan att tveka svarade jag: kan man be om Michael Nyqvist”, skriver Stefan Löfven.

”Livsavgörande erfarenhet”

Statsministern menar att de två hade en viktig gemensam nämnare som påverkat dem båda i deras respektive liv.

”Jag sade det inte bara för att han var en mycket skicklig skådespelare, utan för att vi delade en livsavgörande erfarenhet. Precis som jag tillbringade Michael Nyqvist sitt första år i livet på ett barnhem. Den erfarenheten och att i vuxen ålder söka sitt ursprung har han berättat om på ett mycket fint sätt i boken ’När barnet lagt sig’. Det var en läsupplevelse som berörde mig djupt och det blir mitt boktips till er i sommar”.

Han avslutar inlägget med att skriva att hans tankar går till Michael Nyqvist familj och vänner.

Det känslosamma inlägget publicerades på onsdagseftermiddagen, och efter bara en halvtimme hade det fått över tusen gilla-markeringar.

Michael Nyqvist dog efter att ha drabbats av lungcancer. Han blev 56 år.

ARTIKELN HANDLAR OM