”Kvinnor är inte känsliga och lättkränkta – vi är människor”

Här är svenska kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2017-10-17

Inger ”Pippi” Nilsson, Alexandra Rapaport, Carina Berg, Anja Pärson och Titti Schultz.

De är bara några av många som nu går ut i nätkampanjen #metoo och berättar att de utsatts för sexuella trakasserier och kräver att män tar ansvar för sina handlingar.

”Jag var 14 när en man i 45 års åldern vägrade lämna mig ifred under en hel kväll”, skriver programledaren Carina Berg.

Carina Berg är en av alla de svenska kändiskvinnor som nu berättar om sexuella trakasserier.

Det är med anledning om de vittnesmål mot en av Hollywoods mäktigaste filmproducenter, Harvey Weinstein som skådespelaren Alyssa Milano uppmanade kvinnor att berätta om de sexuella kränkningar och övergrepp de varit med om. Att själv berätta eller helt enkelt bara twittra #metoo skulle kunna ge en bild över hur stort problemet faktiskt är menade hon.

Och fler och fler väljer nu att berätta, även i Sverige. Som Aftonbladet rapporterat om har bland andra konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, författaren Johanna Thydell, journalisten Cissi Wallin, programledaren Jessica Almenäs, entreprenören Isabella Löwengrip och artisten Sarah Dawn Finer gått ut med sina berättelser under #metoo.

"Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu", skriver Karin Adelsköld.

”Jag var 14 när en man i 45 års åldern vägrade lämna mig ifred under en hel kväll. Han var full och till slut skrek jag att ”vad vill du mig?”, ”jag vill knulla dig” svarade han”, skriver programledaren Carina Berg på Instagram.

Berg berättar om flera tillfällen då hon själv har utsatts av sexuella trakasserier av män. Hon fortsätter med att poängtera att de sexuella trakasserierna drabbar kvinnor i alla åldrar.

”Jag var 17 och hånglade med en kille på en tom strand mitt i natten. Jag ville att vi skulle sluta. Men det ville inte han. Han sa att det var ”för sent för att sluta nu”. På något konstigt sätt så trodde jag på honom och lät honom fortsätta”.

Sexuella trakasserier bagatelliseras

Skådespelaren Inger Nilsson, mest känd för sin roll som Pippi Långstrump har under sin karriär sett hur vanligt trakasserier inom skådespelarbranschen är.

– Jag är inte förvånad, det har alltid funnits. Jag ska inte säga att det har varit accepterat i vår bransch, men man hör om trakasserier och får höra att det här att bli tafsad på, det är inget att bry sig om, säger Inger Nilsson till Expressen.

– "Det här är en bransch där vi är lite gränslösa, du kan kyssa någon på scen, varför kan du inte kyssa mig bakom scenen", berättar Inger Nilsson att hon fått höra som förklaring av manliga skådespelare.

Radioprataren Titti Schultz skriver i sitt me too-inlägg på Instagram att samtalet måste sluta handla om att kvinnor är ”lättkränkta” och känsliga”:

”Skulden är männens. Ja ja, det finns jättefina män, de männen har dock inget behov att påpeka hur fina och bra de är. Det kommer naturligt, de lär sina söner. Alla andra måste ta eget ansvar, gör om och gör rätt. För jag och andra kvinnor är inte "känsliga" och "lättkränkta". Vi är människor.”

Män som talar ut: ”Vi måste rannsaka oss själva”

I jämförelse är de som skriver inlägg i sociala medier i nätkampanjen #ihave men flera män berättar män om hur de, medvetet eller omedvetet, kränkt kvinnor i sin närvaro. Svenska programledaren och kamsportsprofilen Musse Hasselvall berättar att han blev medveten om att hans handlingar kunde upplevas som kränkningar sent i livet. Han var 27.

”Hon var den första kvinnan jag flyttade ihop med. Vi stod i köket och lagade mat. Plötsligt säger hon: ”Jag vill inte att du tafsar på mig”. Minns inte idag exakt vad jag hade gjort men tafsa var exakt vad jag gjorde. Minns dock tydligt min egen reaktion: ”Vad menar du? Vi är ju ihop...”. Jag kände mig kränkt. Kränkt för att min flickvän hade sagt ifrån när jag egentligen hade kränkt henne.

Det är mitt första minne av min egen mansgrisighet. Jag var i 27-årsåldern så med andra ord var det sent i livet. Tyvärr var det inte mitt första övertramp och det blev långt ifrån mitt sista”, skriver Hasselvall på Facebook.

Bloggaren och en av grundarna till Pappapodden Manne Forssberg skriver att han trodde sig ha rätt till andras kroppar. I ett blogginlägg försöker han ta reda på varför. En av anledningarna han listar är att det fortfarande inte är naturligt att prata om sexualitet, respekt och ömsesidighet.

”Vi män måste rannsaka oss själva. För varje kvinna som skriver me too, borde det finnas en man som berättar om övergrepp som han har gjort sig skyldig till. Först när vi på riktigt förstår vad som inte är okej att göra kan vi skapa ett bättre samhälle. Ett där kvinnor äger rätten att bestämma över sina egna kroppar och slipper leva i skräck för kränkningar och övergrepp”, skriver han i sin blogg.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén: Med anledning av anklagelsen mot en av våra
medarbetare