Magnus Uggla bjuder på hits – och är gullig

1 av 3 | Foto: Mats Bäcker
Magnus Uggla med ensemble.

avJens Peterson

NÖJE

Magnus Uggla bjuder på 100 minuter hits.

Mest full fart när han gör musikal av sin karriär med hjälp av skådespelare och sångare.

Alla publikfavoriterna. Men den elaka masken spricker ibland och Ugglan visar sig gullig.

Magnus Uggla, 64, sjunger inte ”When I´m 64” utan dyker rätt ner i sina tonårs läderjacka och glam med ”Varning på stan” och ”Vittring”. Tonårstrots för en publik som följt Magnus Uggla under drygt 40 år och gärna skrålar med i att de skiter i allt och aldrig dansar nyktra och är kungar i baren.

Snabbt dyker några spöken upp på scen. Gastar ur Ugglas låtar, hotta brudar från Djursholm, trubaduren Mats och disco-Kaj som hemsöker honom. Men Uggla rycker på axlarna åt deras klagomål, och åt andra som dyker upp under showen och ställer frågor om hans texter.

Han har massvis med välkända låtar och gör de flesta av dem i en generös mix. Ibland bara bitar av en sång. En del flätas ihop till medleynummer där skådespelare och sångare går in i olika roller. Dörrvakterna i ”IQ”. Pudelrockaren och hans mamma i ”Joey killer”. ” Det är bra tempo och proffsigt rakt igenom.

Bra arrangemang och gamla låtar som ”Asfaltbarn” låter bättre nu än då, och allt görs mot en fond av stockholmssiluetter. Han var en pankrockare som lånade en del toner från andra, både glamrock och klassiskt, och berättar hur refrängen till ”Fula gubbar” skrevs av Telemann på 1700-talet.

Magnus Uggla pratar också om att bli förälder och gör en fin version av ”Du och jag mot hela världen”. Pratar om hur han försöker undvika misstag när han fostrar sina barn.

Hur han är rastlös. ADHD. En sida som kommer fram i hans nyss släppta självbiografi, ”Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen”. Minnen fyllda av tvivel och besvikelser. Han är sårad av uppväxten med en känslokall mamma. Han flydde storebror Johan som misshandlade honom. Extranumret ”Jag och min far” blottar saknaden.

Varning på stan. Vi kan vänta andra sidor av den kaxiga retstickan. Hackkycklingen som leker att han är en rovfågel.

Här är de mest streamade låtarna på Spotify 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM