Hur duktig du än är kan du alltid bli ännu duktigare

Sylvia Balac om festivalen Way Out West

Festivalen Way Out West är duktigast i klassen. Och den som är duktigast förväntas alltid bli ÄNNU duktigare.

Det kan vara svårt att göra rätt val när det alltid finns ett ännu ”rättare” att göra.

Jaså, du äter bara närproducerat ekologiskt kött, varför är du inte vegetarian? Jaså du är vegetarian, varför har du skinnskor på dig? Jaså, du bär inte skinnskor men är din t-shirt av ekologisk bomull?

Det kan eskalera in absurdum tills det enda val man har är att flytta till en gräsplätt där man lever på egenodlade morötter gödda av sin egen avföring.

I mina försök att vara en någorlunda medveten människa rationaliserar jag ofta mina beslut. ”Det är ju inte BRA att flyga ända till Kuba men jag är ju åtminstone vegetarian utan körkort till skillnad mot alla köttätande bilister som vallfärdar till Thailand varje år”.

Jag är glad att Way Out West inte tänker likadant. Då hade de bara kunnat jämföra sig med Bråvalla och låta bli att strunta i rättvisa arbetsförhållanden och att betala tillbaka publikens pengar efter betalningsstrul för att känna sig duktiga.

I stället går de i bräschen med sitt miljö- och hållbarhetsarbete.

Festivalen har prisats för sina initiativ men också fått frågor i stil med ”Jaså, ni har KRAV-märkts och jobbar med Naturskyddsföreningen och har ekologiskt öl men ändå är artisternas könsfördelning inte 50/50 vad säger ni om DET då, era jädra hycklare?”

Frågan är onekligen rimlig. Även om ett duktigt beteende inte automatiskt förutsätter ett annat. Föreningen Jämställd Festivals granskning visar att Way Out West i år har 62 procent mansdominerade, 37 procent kvinnodominerade och 1 procent mixade akter.

Inte bäst i klassen, men långt ifrån sämst. Och kanske triggas de att bli ännu bättre. Liksom andra evenemang förhoppningsvis influeras av Way Out Wests miljö­arbete.

För det de duktiga gör, hur störigt präktiga och självgoda de än kan uppfattas, är ju att så ett frö i oss andra om att vi också kan göra bättre.

Och det är så saker förändras.

Följ ämnen i artikeln