Melander om sorgen: ”En del av mig”

1 av 6

avJoni Nykänen

NÖJE

Tillsammans var de en succéduo i SVT på 1980-talet.

Sven Melander berättar för Nöjesbladet om sina sista möten med den nära vännen Åke Cato.

– Jag tror att Åke var så pass sjuk och ville inte längre, säger Melander.

Den folkkära underhållaren Sven Melander, 69, har förlorat sin vän och tidigare kollega Åke Cato, 82.

– Han var en del av mig. Utan Åke hade inte min karriär sett ut som den gjorde. Han var oerhört betydelsefull. Via sina kontakter tog han in mig i hela Stockholms nöjesvärld. Han var stjärna på Expressen och kände alla människor på alla krogar och även kändisar. Sedan kom han till Aftonbladet där jag var och han introducerade mig för den världen och så började vi jobba ihop, säger Melander.

”Vi pratade och garvade”

Efter att Åke Cato slutade att stå på scen fortsatte Sven Melander. Professionellt gick de skilda vägar.

– Sedan blev Åke sjuk. I somras var jag hos honom på sjukhuset och senare på ett korttidsboende. Vi pratade och garvade. Sedan blev det bättre och han fick faktiskt komma hem, säger Melander.

Strax därefter pratade Melander med Cato i telefon.

– Men nu pratade jag med Mikael Neumann, som är den som har stått honom allra närmast. Micke berättade att Åke var på sjukhus och han trodde att det skulle ta slut. Nästa dag fick jag ett nytt meddelande att ”nu är Åke på gång igen och han är glad”. Sedan kom det ett till igår kväll. Det var ingen jätteöverraskning. Jag tror att Åke var så pass sjuk och ville inte längre, säger Melander.

– De sista åren av hans liv var att han inte mådde bra och var irriterad över detta. Han hade så mycket kraft i huvudet, så han tyckte att det var så tradigt, fortsätter han.

Just nu gör Melander ett skådisjobb.

”Känslorna bär man med sig”

– Det är bara att köra på. Känslorna bär man med sig, det spelar ingen roll vilket jobb man har. Det är ändå ett jobb, och då får man lägga undan de här känslorna. På tisdag gör vi en kabaré på Dramaten med Andreas T Olsson. Där spelar vi flera av Åkes texter, och det blir väldigt känslosamt. Samtidigt är det så att hans texter uppförs på nationalscenen, säger han.

Under torsdagen publicerade Melander ett inlägg på Instagram.

– Min käre vän Åke dog i går kväll. Det är så oändligt sorgligt, skriver han.

Åke Cato hade varit sjuk under en längre tid när han gick bort under onsdagen. Bland annat led han av kol och hjärtsvikt.

– Nu senast fick han en blodförgiftning. Han hade så många åkommor, kunde varken gå eller stå. Han har det mycket bättre där han är nu, det är jag övertygad om, säger Mikael Neumann.

Åke Catos och Sven Melanders karriärer är starkt förknippade med varandra bland annat efter att de gjorde de oerhört populära rollfigurerna Werner och Werner i ”Nöjesmassakern” i SVT på 1980-talet. Duon gjorde även låten ”Vår julskinka har rymt” 1988, som blev en stor succé.

– Han var så bred som textförfattare. Från det tramsigaste till fantastiska böcker. Han var klassiskt bildad, men samtidigt ung i sitt sinne. Han snappade direkt upp hur ungdomen var och omsatte ofta det i texterna, säger Melander.

Samarbetet som Melander håller högst är ”Nöjesmassakern”.

– Nöjesmassakern hade ett stort genomslag och där jobbade vi med en helt annan tv-form som var oerhört intressant, säger Melander.

Åke Cato blev 82 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM