Kultur i karantän: Musiker och skådisar pressas

Sofia Sundström/TT

Ann Edliden/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-03-13

Efter att regeringen införde restriktioner har flera kultur- och nöjesevenemang ställts in eller skjutits upp. Arkivbild.

Kulturlivet drabbas hårt av restriktionerna efter coronaviruset.

När konserter, teaterföreställningar och filminspelningar ställs in höjs krav om särskilt stöd från regeringen.

– Det är en akut situation för många av våra medlemmar, säger Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon.

Efter det att regeringen införde restriktioner om max 500 personer i publiken på allmänna sammankomster har flera kultur- och nöjesevenemang ställts in eller skjutits upp. Men det är inte bara de stora publiksatsningarna som drabbas i branscher där många är frilansare, visstidsanställda och egenföretagare.

– Många frilansare avbokas från föreställningar, turnéer ställs in, skolor tar tillbaka sina bokningar. Det är få som har längre anställningar och många förlorar sin inkomst från en dag till en annan, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet.

Det blir långsiktiga konsekvenser, då filminspelningar skjuts upp och finansiärer blir osäkra, enligt Norrthon:

– Vi står helt bakom beslutet, smittspridningen måste begränsas. Men vi ser också behov av att en redan hårt utsatt sektor också får finansiellt stöd för att överleva de här konsekvenserna. Det kan handla om slopade egenavgifter, generösa lån och utökat stöd till Konstnärsnämnden och Kulturrådet att fördela till utövare.

Krav på regeringen

Flera aktörer inom kultur- och nöjeslivet vill ha kompensation från statligt håll. Folkets Hus och Parker går ut med ett krav på regeringen att skapa en krisbudget för att rädda kulturlivet.

"Kulturen blöder redan kraftigt i form av uteblivna besök och nedstängda föreställningar. Kulturarbetare förlorar sina jobb och vet inte om de kan betala månadens hyra. Arrangörer runtom i landet går fullständigt på knäna och riskerar konkurs," säger vd:n Calle Nathanson i ett pressmeddelande.

Ett flertal nattklubbar och restauranger i Stockholm har gått ut med en skrivelse där man bland annat vill att en statlig garanti ska täcka löner för kultur- och nöjesanställda samt att nöjeslokaler ska slippa betala hyra under en period framöver.

Sveriges Författarförbund uppmanar arrangörer att betala ut arvoden i den mån det är möjligt och sällar sig till de organisationer som önskar ett krispaket från regeringen.

Musiker pressade

Musikerförbundet får mängder av samtal från oroliga medlemmar och försöker hjälpa dem att skjuta fram arrangemang i stället för att de ska ställas in helt och hållet.

– Det här sätter press på musiker i Sverige på ett sätt som vi inte har sett förut, säger fackförbundets ordförande Jan Granvik.

Genom LO pågår det en diskussion med regeringen om möjliga stödmekanismer. Musikerförbundet vill att det avsätts pengar som ska kompensera dess medlemmar – varav många försörjer sig spelning för spelning.

– Att belasta Försäkringskassan, a-kassan eller de befintliga trygghetssystemen, som kommer bli översköljda med ärenden, tror inte vi är ett bra sätt. Utan man behöver ett annat kompletterande system som får ta hand om just det här, för annars kommer de befintliga systemen att krackelera, säger Jan Granvik.

Han poängterar att problemen sträcker sig utanför Sveriges gränser, då mängder av svenska musiker turnerar utomlands.

– Sverige är en internationell stormakt på musikområdet och det påverkar givetvis också möjligheterna att få de intäkter utomlands som man planerat för.

Följer utvecklingen

Kulturrådets nya generaldirektör Kajsa Ravin säger till TT att myndigheten följer utvecklingen och rapporterar till Kulturdepartementet.

– Vi tittar både på de ärenden som är under beredning men de flesta bidrag är ju redan beviljade i år. Det gäller att kommunicera med dem som redan har fått bidrag och nu ska genomföra sitt arbete.

TT: Har det varit någon diskussion om att dela ut mer på grund av läget?

– Vi är en myndighet och har de resurser som är tilldelade, det kan vara svårt att omfördela dem under året. Vi har en dialog med Kulturdepartementet och följer frågan, säger Kajsa Ravin.