Krisplan ska rädda schlagern

Publicerad 2014-02-28

”SVT har känt till problemen i flera år” Björkman om röstfusket: Förfärligt

Röstskandalen skakar om ­Melodifestivalen.

Nu tar SVT fram en krisplan för att stävja fusket och hitta de skyldiga.

– Det är förfärligt, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

En programmerad telerobot drog in tusentals röster på bara några minuter.

Avslöjandet i går – om att personer bakom ett schlagerbidrag betalat en man 9 000 kronor för att med hjälp av en maskin skaffa rösterna – ledde till panik inom SVT och blev det stora samtalsämnet bland artister, skivbolag och produktionen på plats inför Andra chansen i Lidköping.

Presskonferens

På bara ett dygn hade kanalen kallat till en extrainsatt presskonferens, spelbolagen stoppat all vadslagning och SVT blixtändrat tävlingsreglerna efter krismöten.

Enligt flera källor inträffade röstfusket under förra årets tävling men kom till ytan i går, efter ett inslag på P4 Sjuhärad.

Veckans artister, som Martin Stenmarck och ­Linus Svenning, reagerar starkt på skandalen.

– Det är patetiskt, löjligt. En tävling är en tävling, jag förstår inte varför man gör sådant. Det är svinskumt, säger Svenning.

För Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, kommer det inte som någon överraskning att möjligheten att massköpa röster funnits.

Däremot trodde han aldrig att systemet skulle utnyttjas, uppger han.

– Jag häpnar, men jag är väldigt naiv, jag tror gott om alla. Att försöka köpa sig till en fördel är för mig obegripligt. Jag blir besviken och ledsen. Det är förfärligt, säger Björkman.

Men enligt en insatt källa har SVT länge vetat att röstningsrobotar förekommit.

– SVT har känt till problemen med röstningsrobotar i flera år. Redan 2008 kunde man se att det specifikt handlade om Västergötland, säger källan.

Bekräftar röstfusk

Thomas Hall var projektledare för Melodifestivalen vid tidpunkten. Han bekräftar att röstfusk ägt rum. Däremot dementerar han att kanalen skulle ha känt till roboten som figurerar i skandalen.

– Vi har sett misstänkt automatiserad röstning i mindre skala av och till sedan 2003. Dock har volymerna aldrig varit på en nivå som hotat tävlingens rättvisa och tittarnas avgörande. Vi har agerat, bland annat var det därför vi flyttade fram röststart från klockan 14.00 till 20.00, skriver han i ett sms.

I går kallade SVT till en presskonferens där projektledare Maria Ilstedt berättade att man från och med Andra chansen skärper reglerna.

– Våra tävlingsregler har en paragraf som säger att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag. Och det inkluderar nu även att köpa röstningsförfaranden. Gör man det blir man diskvalificerad, säger hon.

”Måste jobba på det”

Enligt SVT vet de själva inte vilket bidrag röstfusket gäller.

– Vi har kontakt med ­Telia hela tiden och ser om de kan hitta något. De kollar på det i detta nu, säger Maria ­Ilstedt.

Det är inte aktuellt att införa ett rösttak, som i Eurovision där 20 röster per abonnemang gäller. Däremot ska SVT i efterhand ­eftersöka om det finns anmärkningsvärda röstsiffror.

– Dagen därpå kan vi se om det drar ifrån och att vi kan härleda att tjänsten är köpt, säger Ilstedt.

Hur ska ni kunna härleda att tjänsten är köpt?

– Det är också en sån sak vi får gå in och se hur vi kan ­göra. Det är en sak vi måste jobba på.

Känns det som en säker lösning?

– Det här skedde i går och vi agerar nu. Jag tror säkert att vi kommer fram till en bättre lösning 2015, ­säger Ilstedt.

Följ ämnen i artikeln