Joakim Lundell till attack efter gala-kritiken: ”Du är en pajas”

avJakob Meijer, TT

NÖJE

Joakim Lundell anklagar sociala medier-galan Guldtuben för korruption i sina nomineringar.

När Youtubestjärnan gästar tisdagens ”Breaking news” går han till attack mot en av arrangörerna, Splays vd Vigor Sörman.

– Du är en pajas! utbrister han i direktsändning.

Makarna Joakim och Jonna Lundell, som driver en av Sveriges populäraste Youtube-kanaler, finns inte med bland de nominerade till årets Guldtuben, galan som prisar framträdande personligheter på sociala medier.

Nu anklagar de arrangörerna, MTG-ägda Youtube-nätverket Splay och United influencers för ”korruption” och för att favorisera sina egna profiler framför andra mer populära kreatörer, vilket Breakitvar först med att rapportera.

1 av 5 | Foto: Kanal 5
”Breaking news”

– Alla vi som inte passar in i den fina Östermalmskretsen, alla vi som inte är av det fina folket, vi som drabbas av klasshatet. Det här är vår plattform som vi har skapat med er, säger Joakim Lundell, tidigare känd som ”Jockiboi”, till sina tittare i en video på Youtube.

Joakim Lundell: ”Du blåser youtubers”

Youtube-paret avslöjar även att de planerar att anordna en alternativ gala tillsammans med Youtube-kollegan Ben Mitkus.

I tisdagens ”Breaking news” möter Joakim Lundell och Ben Mitkus Splays vd Vigor Sörman för att diskutera kritiken, och det blir en het debatt.

– Nu har vi fått chansen att äntligen visa upp Youtube, att bli tagna på allvar, att synas på SVT. De äldre ofta inte vet vad Youtube är. Då ska ni göra det till en influencergala. Det tycker jag är lite segt, ni börjar censurera bort youtubeeliten. Av de största 20 youtubersarna är bara fyra med, säger Ben Mitkus.

Det är inte första gången som Lundell rasar mot arrangemanget. När han på fjolårets gala tog emot priset för årets youtuber använde han sitt tacktal för att framföra liknande kritik.

Vigor Sörman menar att man försöker lyssna på kritiken.

– Jag tror vi inte gjort ett enda år när någon tyckt nomineringarna är riktiga. För två år sedan testade vi att ha en jury med ungefär 50 influensers som var med. Då gick Jocke ut och kritiserade det. Förra året så testade vi att låta svenska folket nominera. Då gick Jocke ut och kritiserade. I år testar vi att låta en jury nominera precis på samma sätt som Oscarsgalan eller Grammisgalan och då går Jocke ut och kritiserar, säger han i programmet.

Joakim Lundell kan inte hålla tillbaka känslorna.

– Du vill göra en fin branschfest där du kan sälja in samarbeten till sponsorer och företag som ser bra ut för dig. Du är en pajas! Du blåser youtubers, utbrister han.

Försvarar sig

Vigor Sörman menar att man med årets gala vill skapa en större bredd, och därför inkludera andra områden än just Youtube. Att någon skulle favoriseras håller han inte med om.

Julia Ekstam, pressansvarig på Guldtuben, svarar i ett mejl till TT att de nominerade har utsetts av en oberoende jury och att påståendet om att Splays egna profiler skulle ha favoriserats är direkt felaktigt:

"Hur juryn resonerat och varför det blev just dessa personer som nominerades är ingenting vi på Splay, United Influencers eller SVT har insyn i eller kan påverka. Vi tycker att juryn har gjort ett bra jobb med att ta fram nominerade som representera olika plattformar och olika innehållsgenrer. Vi har inte tagit del av någon information som skulle rubba det starka förtroendet som vi har för juryn och dess ordförande."

Guldtuben sänds i SVT den 26 maj.

Youtube-klippen svenskarna kollade mest på 2017 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM